Spring naar bijdragen
Olorin

Kaarsjes aansteken

Aanbevolen berichten

In een periode dat bidden wat lastiger gaat (gevoelsmatig) of voor mensen die niet geloven, steek ik nog wel eens kaarsje aan voor iemand.

Daarnaast vind ik het een mooie handeling om, als ik op bezoek ben in een kerk, daar een kaarsje te branden. Maakt niet uit waar, die taal is universeel.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het aansteken van kaarsen werd bij ons in de Gereformeerde kerk wel veel gedaan, maar in de Evangelische Gemeente waar ik na mijn verhuizing terecht ben gekomen zie ik dat niet. Om eerlijk te zijn zie ik het puur als cultuur en niet als meerwaarde. Het is niet dat mijn geloof verdiept wordt door kaarsen in de kerk. Het blijkt dat het ook niet echt goed voor je gezondheid is om kaarsen te laten branden. Wel heb ik eens in een katholieke kerk wat kaarsjes voor anderen aangestoken. Zulke kaarsjes die je aansteekt voor dierbaren die het moeilijk hebben of juist niet en je graag een zegen wil toewensen over bijvoorbeeld het geboorte van een kind, is wel een mooi gebaar :)

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is gewoon een religieuze handeling. En religieuze handelingen zijn een manier om tijd voor God te maken en met hun in contact te komen. Ook al is het wat kleins in dit geval.

Het is dus ook niet anders dan zingen ofzo wat je in een kerk kan doen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Toen ik in Rome was, ben ik driftig op zoek gegaan naar kaarsjes voor mijn familieleden aan te steken. Op mijn vakantie was het duidelijk dat de laatste dag van mijn oom aangebroken was, toen hebben wij daar kaarsjes gekocht om samen met elkaar er stil bij te staan. Mijn moeder was sowieso altijd al van de kaarsjes. En ook mijn vriendin brandt tegenwoordig kaarsjes voor mij. Je kunt dus wel concluderen dat kaarsjes in toenemende mate van belang geworden zijn voor mij.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vond het altijd een mooi ritueel, maar deed het zelf niet. Tot we vier jaar geleden in Rovinj waren, en we de behoefte hadden om voor ons zieke (schoon)zusje een kaarsjes aan te steken. Nu doe ik het altijd wanneer ik in een rooms-katholieke kerk (meestal in het buitenland) ben.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb het altijd wel een mooi symbool gevonden. Het maakt van je gebed iets zichtbaars, tastbaars en blijft er als herinnering staan. Je betrekt er meer zintuigen bij. En het is ook heel mooi als je in een kerk (of waar dan ook) veel kaarsjes ziet en beseft dat ze allemaal een gebed representeren.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Vanuit een gereformeerde achtergrond heeft het branden van kaarsen mij lang tegengestaan.

Gelukkig is dat verleden tijd. Het branden van een kaars voor een ander geeft aan dat je aan de ander denkt en dat je graag wilt dat het die ander beter gaat.

Voor mij is dat een essentieel onderdeel van geloven/spiritualiteit.

Als ik in een katholieke kerk ben brand ik een kaars of meerdere. Ik ben het gaan waarderen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 9/13/2016 om 23:31 zei Olorin:

Hoe denken jullie over kaartjes branden?

 

Het is een Katholiek en Orthodox gebruik. Ik zie het in beperkte mate wel bij bepaalde protestanten. En zelfs niet-christenen branden ze wel.

 

Een kaars aansteken gebeurd ook binnen de Gereformeerde gezindte. Bij de doop ontvangen de doopouders een kaars om jaarlijks te ontsteken om de doop te gedenken. Ook bij de afsluiting van het kerkelijk jaar worden met kaarsen de ontvallen gemeenteleden herdacht. Ikzelf vind het aansteken een mooi symbolische waarde hebben. Het is in mijn ogen het gedenken van een leven dat niet meer onder ons is, waarmee we hen niet vergeten.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid