Spring naar bijdragen

Kan God ook verdrietig zijn?


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 551
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Heeft in die 25 jaar niemand je vertelt dat de bijbel niets vindt of denkt, om de eenvoudige reden dat het een boek is en geen persoon?

Als je niet eens gelooft dat God bestaat begrijp ik eerlijk gezegd niet zo goed wat je bijdrage kan zijn in een onderwerp waarin besproken wordt of God verdriet kan hebben. Dat lijkt me dan eerder op

Ik heb niet de minste pretentie dat ik jou wijs kan maken

5 uur geleden zei Hermanos:

Okee, één argument. De algemene argumenten zijn inmiddels wel bekend. Jij leest de bijbel, maar gelooft niet dat het Gods onfeilbare woord is. Je bent wel geïnteresseerd in spirituele zaken. Je hebt bovennatuurlijke ervaringen gehad en zelfs contact gehad met een helderziende. Al deze dingen duiden erop dat jij heel kwetsbaar bent voor kwade machten, je bent een gemakkelijke prooi. 

Als je geloof gaat stellen in God en de bijbel en jezelf in gebed opdraagt aan God gaat Hij je beschermen met Zijn Geest en ben je niet langer kwetsbaar voor demonische aanvallen, die ten doel hebben je van God af te houden. Niet twijfelen, gewoon doen!

Wie zegt dat dat zo is. Je kunt wel zoveel beweren. Graag met argumenten komen. Ik ga niet in op gespeculeer.

Link naar bericht
Deel via andere websites
10 uur geleden zei thom:
14 uur geleden zei Tomega:

.. het gaat erom dat
inhoudelijk invulling wordt gegeven aan het "Weest heilig, want God is heilig".

Als het om het innerlijk priesterschap gaat, begrijp ik je.

Nou... Ja; maar vooral: Nee, niet echt.
Het innerlijke behoeft uiterlijke duiding.
Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over.
En de bergrede spreekt over de innerlijke bewegingen van het hart,
met uitsluitend uiterlijke waarmerken:
de reële vruchten van werkelijke liefde.

Of zoals hierboven geciteerd:
1 Petrus 1:13-16          >>  heilig in al uw wandel
Colossenzen 1:25-28    >> vermanende een iegelijk mens
1 Corinthiërs 12:27-31 >> apostelen, ten tweede profeten, ten derde leraars
Hebreeën 5:10-14        >> door de gewoonheid de zinnen geoefend hebben

Openbaringen 2:23
..en al de Gemeenten zullen weten, dat Ik het ben, Die nieren en harten onderzoek.
En Ik zal ulieden geven een iegelijk naar uw werken.

Maar de beoordeling en waardering is vanzelfsprekend weer op het innerlijke:

Psalm 7:10 
Laat toch de boosheid der goddelozen een einde nemen, maar bevestig den rechtvaardige,
Gij, Die harten en nieren beproeft, o rechtvaardige God!

Psalm 19:13-15
Wie zou de afdwalingen verstaan? Reinig mij van de verborgene afdwalingen.
Houd Uw knecht ook terug van trotsheden; laat ze niet over mij heersen;
dan zal ik oprecht zijn en rein van grote overtreding.
Laat de redenen mijns monds, en de overdenking mijns harten 
welbehagelijk zijn voor Uw aangezicht, o HEERE, mijn Rotssteen en mijn Verlosser!

Psalm 119:7-8
Ik zal U loven in oprechtheid des harten, als ik de rechten Uwer gerechtigheid geleerd zal hebben.
Ik zal Uw inzettingen bewaren; verlaat mij niet al te zeer.

Voor het overige dient mijn bijdrage niet alleen wat jij bevraagt,
namelijk de (on)zichtbare uiterlijkheid van het priesterschap,
maar ook op de uiterlijke kenmerken van de Liefdenorm, die zijn vastgelegd in Wet en de Profeten,
en bestemd voor herders en leraren, om alle heidenen te doen verstaan welke de verborgenheden Gods zijn.
Wat een reden geeft om bijeenkomsten niet te verzaken, noch de prediking van de waarheid,
in melkspijs, of ook in vast voedsel, voor wie het kunnen verwerken.

Maar daarvan zei je al dat je het prima begrijpt,
zodat we weer terugkomen bij de onfeilbaarheid van de Schriften;
door mijn vooroordeel, of weerklank van de geesten die in ons zijn.

Colossenzen 1:25-28
..om te vervullen het Woord Gods; Namelijk de verborgenheid, 
die verborgen is geweest van alle eeuwen en van alle geslachten,
maar nu geopenbaard is aan Zijn heiligen; Aan wie God heeft willen bekend maken,
welke zij de rijkdom der heerlijkheid dezer verborgenheid onder de heidenen,

Link naar bericht
Deel via andere websites
53 minuten geleden zei Zolderworm:
19 uur geleden zei TTC:

nu bestaat de tweenaturenleer ook al niet meer?

Waarom zou dat erg zijn?

Als Christus geen God was, dan had hij niet de kracht gehad om de satan te weerstaan en om weer uit de dood op te staan.
En als Christus geen mens, was, dan zou hij niet hebben kunnen gelden als mens.
Maar waarom zou Christus dan per se een mens moeten zijn? Om te kunnen doorvoelen weke ellende de mensen doorstaan. Om te kunnen voldoen aan de eis die aan Adam was gesteld. Om plaatsvervanger te kunnen zijn voor de mensheid die in Adam als één persoon geldt. Maar Christus was God en daarom doorvoelde Hij méér: namelijk ook het immense onverdragelijke één te zijn met recht waarheid en heiligheid, maar toch het ergste hellevuur te moeten doorstaan. Het diepste is dat Christus ook door God de Vader verlaten werd. Deze onnatuurlijkheid en voor God ook ongekendheid, moest Christus doorheen.

Maar waarom zou Christus dan per se God moeten zijn? Dat hoeft niet. Gods Kracht kan in Christus zijn en daarmee in volkomenheid brengen wat nodig is om te brengen. Maar waarom is Christus dan toch God? Spreek ik frans? Het ergste dat Christus overkwam, is wanneer Hij uitriep: Mijn God, Mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten! Je zou kunnen verdedigen dat dat een vervulling van een profetie is, en het daarom zo gezegd moest worden. Maar ondertussen werd Christus ook echt door God verlaten, want zonder die verlating kon Hij niet sterven. En bovendien zou dan God zichzelf in zijn onmetelijke almacht en verterend vuur verlaten. Dus Christus is eenduidig niet God Zelf. Maar ondertussen is Hij eenduidig wel uit God, waardoor wie Hij is, een overlap of een verbinding heeft met wie God is.

Maar waarom spreken wij dan over de eenheid van God en Christus, als één Persoon? Omdat zij daadwerkelijk één worden. God is Geest en een verterend vuur en heeft duidelijk geen menseijke natuur. Hoe zou de mens in een nieuw opstandingslichaam oog in oog met God zullen staan, als niet God ook van gedaante veranderd tot dat opstandingslichaam? Maar God wilde niet slechts van gedaante bij de mens zijn, maar daadwerkelijk naar hoedanigheid (zijn) bij de mens zijn. En daar komt Christus als Gods nieuwe Zijn. God in Christus is méér dan God, omdat het verterende vuur en de Geest die God is, woning neemt in een mens en in die hoedanigheid met de mens zal samenleven. Znder Christus was dat anders geweest, namelijk net als in het paradijs dor een verschijning of een engel. De nieuwe hemel en de nieuwe aarde komen dus ook daadwerkelijk met een paradijsversie 2.
Maar dat was niet bij de geboorte van Christus. God kan niet in Christus woning hebben als niet Christus volkomen zuiver en volkomen geheiligd is en volkomen de weg doorlopen heeft die daarvoor in staat. Ook omgekeerd kan Christus niet als mens tot God naderen, voordat hij gestorven is en weer opgestaan. Het ligt dus wat gecompliceerder dan heel hard roepen dat Christus en God Dezelfde zijn. De geloofsbelijdenis zegt dat dan ook niet zo. Maar benoemt deze zaak om helder te maken dat met de geboorte van de Zoon, de enige God niet twee goden wordt, maar nog steeds de enige God is en ook blijft. Maar inhoudelijk is het helder dat als Christus spreekt van de Vader Die gaat over tijden en gelegenheden waarvan Christus geen kennis heeft, en als Christus een eigen relatie in groei en verbinding en verlating en bemiddeling heeft, dat er tijdelijk meer is dan God alléén. En de toekomst, ja die toekomst biedt ons God die samenwoont met de mens. Wij zullen God dus kennen in Christus. En het diepe is dat we oog in oog met God zullen staan omdat God Mens geworden is.

Dat dan alsdan zou blijken dat de mens een geest heeft en een opstandingslichaam, zoals God ook Geest is en in Christus een Lichaam heeft, is te verwachten, maar blijft speculatie tot we het weten. Dat alsdan zou blijken dat de mens ten diepste geest is en net zoals Christus die ten diepste Gods Geest is, een niet lichamelijk lichaam verkrijgt, spreken we tegen omdat we weten en geloven dat er een opstanding zal zijn met een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Of dan de niewe hemel en de nieuwe aarde gelijk van toegankelijkheid zijn, is onbekend. Hemel kan ook gewoon nieuwe atmosfeer betekenen. En dan nog. Maar absoluut zeker is dat God erover heeft nagedacht en dat wij er totaal niet met ons verstand bijkunnen. En daarom formuleren wij zo nauwkeurig mogelijk wat de bijbel allemaal zegt en de belijdenis daarvan getuigt.
Dat dat wat onbeholpen of ondoordacht of tegenstrijdig op je kan overkomen, nemen wij daarin graag voor lief, eerder dan dat wij ons laten verleiden om te treden op heilige grond waartoe wij geen ingang hebben gekregen. Maar dat wij elkaar onderling afschieten op precies dat ervan wat we niet kunnen bevatten, dat lijkt mij onwenselijk en onheilig en zondig. En daarom ga ik erop in. Want God kan daarover ontbranden, en berouw krijgen van het goede dat Hij gaf, en in ontferming meer genade geven aan anderen van goede wil die het (relatief gezien) dan ook meer verdienen. Ben je zelf nog ver van God verwijderd, wees dan maar blij dat de gelovigen er soms zo'n potje van maken. Want dat betekent dat de relatieve afstand tussen jou en God kleiner wordt.

Ik weet zeker dat jij dit allermaal niet afdoet als wartaal, onzin, kletspraat, en neergeplempte brei. Dat doen anderen wel. Voor jou is het meer een plagerijtje en ben ik eigenlijk meer benieuwd of je het überhaupt leest.  Antwoord er niet te inhoudelijk op s.v.p., want het is ondertussen wel een gevoelig geloofsonderwerp. Van onheuse omgang ermee wordt God verdrietig, en ik ook. Ik ben het daarom met TTC eens dat het gemakkelijk tot ontsporen leidt in deze draad. Maar ik vind het leuk om je even aan te spreken. Uiteindelijk hebben we al zo vaak zo intensief onze tanden op elkaars woorden stukgebeten, dat zelfs onze grootste verschillen mij nog als aangenaamheden zijn bijgebleven. 

Disclaimer: elke tegenspraak en elk spanningsveld met de Dordse leerregels en de Geloofsbelijdenissen die mochten voortspruiten uit bovenstaande tekst, zijn onbedoeld en moeten berusten op misvatting, misverstand, of misinterpretatie.

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 uur geleden zei thom:

De eigenschap van het hemelse lichaam is bevrijdend, en van het aardse lichaam bindend. 

Dat is goed voor eventjes, nadien zal je te weten komen wat Gods verdriet wil zeggen. En dat is heel iets anders dan het escapisme dat pseudo-religies maar al te graag hanteren om hun wereldse verantwoordelijkheid te ontlopen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
5 minuten geleden zei thom:

De Boeddha had al door waar het lijden vandaan kwam, en wat het is, en dus wat de oorzaak daarvan is. En heeft het 8 voudige stappenplan ontwikkeld.

Ja, dat is hetzelfde dan wat Jezus trachtte te zeggen, het klimmende pad leidt tot bevrijding of de herontdekking van onze eerste natuur. Als dat gebeurt wordt het betrokken individu voor een zwaarwichtige opdracht gesteld, hoe verder?

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 minuut geleden zei thom:

Ik denk dat de mens zichzelf al snel belangrijk vindt, en bij 'verder' met zichzelf aan de gang gaat om Hem te willen dienen. 

Ja, de wildgroei aan verschillende religieuze strekkingen is daar een getuigenis van, vaak dermate polariserend waardoor religie tot een karikatuur verheven wordt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 minuten geleden zei thom:

Exact. En wordt Matth. 25 helder in het ontrafelen van de wildgroei, en de focus uiteindelijk toch op het individu ligt in relatie met zijn/Zijn ont-wikkeling.

Ja, elke individu heeft de vrijheid daartoe, niemand uitgezonderd. Het is een wonderbaarlijk proces dat veel vaker tot nog meer chaos leidt, de getuigenissen legio.

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 minuten geleden zei thom:

In relatie met het hemels lichaam, zal de aarde of de schepping, daarin meegaan.

Dan zou er niets meer zijn, ook geen onderscheid tussen de rechtvaardigen en diegenen die in eeuwige pijn zullen leven. Dat veronderstelt immers dat er nog steeds dualiteit is, niet?

bewerkt door TTC
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 minuut geleden zei thom:

De oogst is dan geweest, het koren van het onkruid gescheiden, en wat er met deze wereld gebeurt.. er zal een nieuwe cyclus starten met waarschijnlijk een openingszin van; de aarde was woest en ledig.

We hoeven vandaag dan niets meer te doen om tot die rechtvaardigen gerekend te kunnen worden?

Link naar bericht
Deel via andere websites
10 uur geleden zei thom:

Matth. 25 over barmhartigheid, over mededogen, over schapen en bokken. Over dienen vanuit het Licht tot het Licht, over de minsten die het Licht zoeken en daar gehoor aan gegeven wordt, omdat Geest werkzaam is. 

De geest is werkzaam inderdaad, volgens het Global Migration Pact gaat men weldra de welvarende vergrijzing exporteren naar lage loonlanden. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
13 minuten geleden zei thom:

Verdrietig om de vraagstellingen van die laatste 2 reacties, 3 nu, want weer die laatste vraag.., alsof je iets anders aan het doen bent en af en toe wat plaatst. Ik zal inderdaad mijn verstand gebruiken en de discussie parkeren.

Het blijkt lastig om naar de wereld te moeten kijken, dan maar naar de hemel kijken en hopen dat het allemaal vanzelf in orde komt. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
45 minuten geleden zei thom:

Nee. De wereld moet overwonnen worden, doorgrond, om de oorzaak van het lijden te kunnen zien en van hieruit verder ontwikkelen, zowel door overgave van wat zich bindt of gebonden houdt aan deze wereld, dus het lijden in stand houdt, als zowel de ontwikkeling van datgene wat door het geloof zich ontwikkelt door inbreng van het Licht, de Geest. Het verdriet is van de wereld, het verlossingswerk komt uit het Licht. Ik dacht dat we al verder waren gekomen in deze discussie, maar je gaat weer in het lijden zitten, het verdriet. 

Hallogeenlampen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid