Spring naar bijdragen

Liefde en rechtvaardigheid, wat hebben ze met elkaar te maken?


Aanbevolen berichten

58 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

Mag ik je vragen wat jou definitie is van rechtvaardig?

De Dikke zegt:

http://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/rechtvaardig

In gewoon taalgebruik betekent dat dus zoveel als onschuldig. En dat doet het in de Bijbel ook. En in de rechtbank ook, althans als ik de rechter moet geloven die mij vrijsprak van een vermeend misdrijf. Hele gewone rechter met gewoon taalgebruik overigens.

Het woord onschuldig kom ik op die pagina niet tegen; overigens wel op een synoniemenpagina.

Laat ik toelichten hoe ik het ervaar; dat is dan dus niet noodzakelijk de meest gebruikelijk wijze van opvatten van een woord. Daarvan ben ik me bewust.

Voorbeeld: twee mensen staan voor de rechter en de ene wordt schuldig bevonden en de ander onschuldig in het conflict waarom het draait. De rechter legt de schuldige een straf op. Degene die er in dat geval van de drie genoemde personen rechtvaardig is, is de rechter; dit op voorwaarde dat hij een billijke en juiste straf oplegt aan de schuldige. Men kan dan ook spreken in dat geval van een rechtvaardige straf. De rechter is rechtvaardig als hij onpartijdig billijk en eerlijk oordeelt en straffen oplegt.

Dat is voor mij het "normale" gebruik voor het woord rechtvaardig. Maar ik laat me graag beleren als dat toch niet de meest gebruikelijke opvatting bij het woord is.

Degene die onschuldig is bevonden kan aan eenieder mededelen dat de rechter hem onschuldig heeft bevonden. Als hij daarentegen op Bijbelse wijze aan eenieder vertelt dat hij door de rechter "rechtvaardig gesproken is", denk ik toch echt dat de meerderheid der toehoorders zich zal afvragen wat hij daarmee bedoelt en wat de afloop nou eigenlijk geweest is, van de rechtszaak.

Maar..., ik kan me vergissen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 52
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Er bestaat ook zoiets als liefde voor rechtvaardigheid. En haat tegen onrecht. Misschien wordt er in een aantal christelijke kringen wel eens teveel de nadruk gelegd op liefde zonder rechtvaardigheid.

Wegkijken ben ik het ook niet mee eens, echter wat je nu ventileert is OT denken. We hebben nu als voorbeeld de barmhartige Samaritaan, deze werd niet boos maar ontfermde zich. Oog om oog kan hard uit

Nee hoor, de mens is nog steeds naar Gods beeld gemaakt. Kijk maar naar 1 Kor 11:7 Een man moet zijn hoofd niet bedekt hebben, omdat hij Gods beeld en heerlijkheid is..... Met de laatste Adam wor

9 minuten geleden zei Trajecto:

Degene die er in dat geval van de drie genoemde personen rechtvaardig is, is de rechter

Dan hebben we te maken met een eerlijke rechter, gelukkig maar. Echter omdat ik mijn onschuld had bewezen verklaarde de rechter mij ook rechtvaardig. Dat was hartstikke mooi, want er waren daar toen twee rechtvaardige personen in die rechtszaal. De een eerlijk en de ander onschuldig. Degene die mij aanklaagde was overigens in geen velden of wegen te bekennen. Zo gaat dat vaak bij oneerlijke oftewel onrechtvaardige mensen.

15 minuten geleden zei Trajecto:

Als hij daarentegen op Bijbelse wijze aan eenieder vertelt dat hij door de rechter "rechtvaardig gesproken is", denk ik toch echt dat de meerderheid der toehoorders zich zal afvragen wat hij daarmee bedoelt en wat de afloop nou eigenlijk geweest is, van de rechtszaak.

Waarom vind je dat enkel Bijbels taalgebruik? Wel eens met een rechter gepraat? Moet je eens doen en vraag hem maar eens wat hij van dat woord vind en of dit ook in het alledaagse vocabulaire voorkomt van deze mensen. Overigens is het rechtvaardig gesproken door de rechter en rechtvaardig bevonden van de verdachte.

19 minuten geleden zei Trajecto:

Maar..., ik kan me vergissen.

Dat is heel menselijk en doe ik ook.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid