Spring naar bijdragen

Onderzoek: het Dunning-Kruger effect bestaat echt


Aanbevolen berichten

Kan iemand mij uberhaupt uitleggen wat of wie de waarde van geld vandaag bepaalt?

Ooit ruilde men goud in voor papieren. Dat werd geld, je goud in een bankkluis bepaalde de waarde van dat papier.

Maar vandaag? Ik kan met de beste wil niet uitleggen wat de waarde van geld vandaag bepaalt. 1 euro werd steeds meer gulden of BEF. Wat zijn de knoppen achter dat systeem? Wie duwt ze?

bewerkt door Fundamenteel
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 102
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Perverse effecten kunnen het gevolg zijn van het Dunning-Krugereffect, dat zien we aan een zowaar heilig geloof dat schuldenbergen werkelijk zijn. Ze worden enkel in stand gehouden door de manier hoe

Als je zout neemt als enig wettig betaalmiddel, dan voel je wel dat veel van de waarde van het geld afhangt van de omstandigheden, van je eigen hoedanigheid en positie, en ook van je omgeving, je loca

Op 27-6-2020 om 07:42 zei Fundamenteel:

Kan iemand mij uberhaupt uitleggen wat of wie de waarde van geld vandaag bepaalt?

Ooit ruilde men goud in voor papieren. Dat werd geld, je goud in een bankkluis bepaalde de waarde van dat papier.

Maar vandaag? Ik kan met de beste wil niet uitleggen wat de waarde van geld vandaag bepaalt. 1 euro werd steeds meer gulden of BEF. Wat zijn de knoppen achter dat systeem? Wie duwt ze?

Als je zout neemt als enig wettig betaalmiddel, dan voel je wel dat veel van de waarde van het geld afhangt van de omstandigheden, van je eigen hoedanigheid en positie, en ook van je omgeving, je locatie, en zelfs van het weer. En overvloed of schaarste leiden tot verwatering of versterking van de waarde. En dat komt weer gewoon doordat geld niets anders is dan een verdeelsleutel voor al het bezit dat er op een gegeven moment is. Bezit is vooral duurzaam bezit, dat zijn de productiemiddelen. Hetzelfde geld in een land zonder productiemiddelen zoals Nederland, is dus minder waard. Hetzelfde geld in Spanje en Duitsland is dus een continue wegstroming van waarde, welke ook continue wordt vergoed door de Europese centrale bank.

Dat geld een zaak is van vertrouwen alleen, is onzin. Het bewaarde goud wordt wettig gestolen, en als de bank maar op aanvraag iets terug kan leveren, wordt dat geaccepteerd als wettig systeem. Maar het vertrouwen is dat het ingeleverde goud weer echt teruggeven wordt, En zo ook schuldbrieven of geld. En dat gaat natuurlijk altijd fout. In 100% van de gevallen. Pas toen banken structureel rond de drie procent nog aanwezig vermogen gingen schommelen, kwamen er crises en onzekerheden, en werd Europees geëist dat de banken naar 9 procent gaan. Dat klinkt niet als veel, maar is in de praktijk niet te doen.  

De waarde van geld wordt vandaag de dag voornamelijk bepaald door rood goud. Dat zijn de financieringen. Na geel goud en zwart goud, nu het meest lucratief, want je hebt er geen grondstoffen voor nodig of ingewikkeldheden van bitcoins. Maar wel toestemming van een bank.
Financieringen horen normatief steeds een bezitting tegenover zichzelf te hebben, zodat een financiering altijd een belening is. En vanuit de aard van het niet kunnen toveren, kan dan logischerwijs nooit meer worden (niet geleend, maar:) beleend dan 50% van een bezit. Beleen je een bezit met honderd procent, dan heb je dus het bezit verdubbeld. Dat leidt tot verwatering en tot een inbreuk voor de andere bezitters.

De werkelijk is zo totaal anders. Een financiering heeft geen bezit tegenover zich nodig, en banken hoeven slechts 3-9 procent eigen vermogen te hebben. Ze hebben dus de vrijheid om zonder bezit, financieringen te geven, die niet worden tegenovergestaan door bezit, maar door een belofte in de toekomst. In principe is dit een vorm van slavernij, want die toekomstige belofte is een daadwerkelijke verplichting tot arbeid voor een arbeidsleven van dertig jaar.

Het systeem draait dus op toestemming van de banken om geld te lenen. De centrale bank op de financiële markt poetst alles weer zodanig weg, dat de schulden altijd hoger worden, terwijl de centrale bank ze weer opkoopt, zodat de beleggers altijd winst maken, en de luchtbel altijd groter wordt en de consument geen centje pijn voelt, omdat de rente lager wordt en zelfs een deel van de financiering wordt kwijtgescholden, alles om maar te zorgen dat de hoofdsommen kunnen blijven doordraaien, die immers niets anders doen dan een claim op de arbeid van deze maand te leggen, welke arbeid - en haar dertigjarig bestaan - daardoor de ware norm geeft voor de waarde van de bezittingen van het heden.

De ware knoppen achter een reëel systeem, dat zijn ketens van productiemiddelen, maar zolang financieringen ongeleide projectielen zijn, kan zelfs de zuiverste en productiefste keten van arbeid en kapitaal, onderuit gehaald worden. Zelfs goud kan onderuit gehaald worden, omdat het kan worden gekocht met geleend geld. Dat verklaart dat veel landen stiekem jaren geleden al begonnen zijn om de goudvoorraden weer terug te halen in eigen land. Onverklaarbaar is dat een land afstand doet van zijn productiemiddelen en overgaat tot verbreking van zijn eigen geldomloop, om het heel ver weg in een ander keten tot versterking en productie te doen zijn.

bewerkt door Tomega
Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 27-6-2020 om 07:42 zei Fundamenteel:

Kan iemand mij uberhaupt uitleggen wat of wie de waarde van geld vandaag bepaalt?

Het vertrouwen van de markt in de valuta, $, €, £ etcetera. En geloof het of niet. Die markt daar hoor jij ook bij. Daar maak jij onderdeel van uit. En met jouw financieel gedrag bepaal jij voor een heel klein stukje de waarde van de valuta.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid