Spring naar bijdragen

Tegenhanger van ijdelheid / ijdel vertoon??


Aanbevolen berichten

19 minuten geleden zei rubentjehhh:

Weet iemand toevallig het tegenovergestelde woord van ijdelheid? Dus de tegenhanger zeg maar. Loop er al 2 dagen mee, maar kan het niet vinden.

Als antoniem zou ik bescheidenheid/nederigheid nemen.

bewerkt door Kaasjeskruid
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei rubentjehhh:

Weet iemand toevallig het tegenovergestelde woord van ijdelheid? Dus de tegenhanger zeg maar. Loop er al 2 dagen mee, maar kan het niet vinden.

Prediker spreekt over ijdelheid, en het lijkt er toch op dat hij het heeft over betekenisloze en nutteloze zaken en uiterlijkheden. Wat is dan het tegenovergestelde? Nuttige zaken, misschien? Nu kan gedacht worden dat lekker eten, sporten, ontspanning nutteloze zaken zijn. Dat geloof ik niet. God geeft ons leven en overvloed. Wat zijn nutteloze, ofwel ijdele zaken? Overdreven bezig zijn met uiterlijkheden, aanbidding van personen, bezig zijn met onzinnige vragen, zoals de evolutietheorie of de vraag of Jezus wel God is. Ik noem maar enkele zaken. IJdele zaken dienen inderdaad mensen. In dat opzicht gaan hoogmoed en ijdelheid vaak hand in hand.

Link naar bericht
Deel via andere websites

IJdelheid is ergens toe inspannen, maar er totaal niet toe kunnen geraken. Ook niet een beetje. Je zou dan als tegenhanger kunnen zien om je in te spannen voor iets en daarmee juist wel kunnen bereiken wat je zoekt, en dan kun je denken aan iets als vruchtbaar. Een zaak van ijdelheid staat dan tegen een zaak van vruchtbaarheid. Als al je werken vriuchtbaar zijn, dan is alles wat je doet nuttig en zinvol.

Maar ik denk dat een betere tegenstelling is om te denken aan ergens totaal niet voor inspannen terwijl je het wel wenst, en er dan toch toe geraken, zelfs zonder er iets voor te doen. Dan kun je denken aan het begrip genade. Want immers, steeds is er de verzuchting: wat biedt het en wat nut geeft het en wat voegt het ergens iets aan toe? Al die zaken van ijdele inspanning worden tegenovergesteld door de genade dat dat gewenste doel wordt bereikt, zonder er iets voor te hoeven doen. Als alles wat je doet genade vindt, dan maakt het niet meer uit wat je doet, maar heeft het toch effect bij degene van wie je het verwacht. Natuurlijk zit hier wel een schakel in van het te verwachten resultaat en de God die ertussen staat; maar dat is voor Prediker geen rare zaak. Ook hij ziet ijdelheid in relatie tot je plaats onder Gods heerschappij.

bewerkt door Tomega
Link naar bericht
Deel via andere websites
28 minuten geleden zei Tomega:

Maar ik denk dat een betere tegenstelling is om te denken aan ergens totaal niet voor inspannen terwijl je het wel wenst, en er dan toch toe geraken, zelfs zonder er iets voor te doen. Dan kun je denken aan het begrip genade.

Ofwel iets ontvangen zonder er iets voor te doen? Voorbeelden?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het woord "ijdel" heeft in het Nederlands verschillende betekenissen.
Vandaar wellicht dat @rubentjehhh er niet in slaagde het tegengestelde te vinden.

Beide betekenissen kwamen hier boven al naar voren: zinloos en hoogmoedig.
Een tegengestelde van "ijdel" waarin beide betekenissen worden meegenomen, bestaat niet.
Daar naar zoeken is dus zinloos.
 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Die zinloosheid ontstaat alleen maar doordat er eerst wordt ingelegd dat het begrip ijdel als één begrip met één betekenis werd gedacht. De zinloosheid zit dan al in de aanname vooraf. Maar ook dan is het zoeken naar een tegenstelling niet zinloos, maar dat vraagt dan om onderscheid te maken naar de verschillende betekenissen. 

7 uur geleden zei WdG:

Ofwel iets ontvangen zonder er iets voor te doen? Voorbeelden?

Een knecht die niet werkt, maar wel de goede gezindheid heeft om te willen werken, krijgt genade van de heer en ontvangt evenveel loon als de wel werkende dienstknechten. Het is de liefde/toegenegenheid/welwillendheid/ruimhartigheid van de genadeverstrekker dat de werker nutttigheden/vruchten ontvangt. Terwijl daartegenover de slechte dienstknechten die hard werken maar niet de goede gezindheid hebben uit de gratie en buiten de genade kunnen vallen; hun werkzaamheden, hoe intensief en hoe goed bedoeld ook, zijn dan ijdel. 

Ook Salomo betrok in zijn verhaal over ijdelheid en wijsheid de rol van God erbij: 

Zingeving van alles: wanneer God ook de macht/tijd geeft om ervan te genieten >> Ziet, wat ik gezien heb, een goede zaak, die schoon is: te eten en te drinken, en te genieten het goede van al zijn arbeid, dien hij bearbeid heeft onder de zon, gedurende het getal der dagen zijns levens, hetwelk God hem geeft; want dat is zijn deel. Ook een iegelijk mens, aan denwelken God rijkdom en goederen gegeven heeft, en Hij geeft hem de macht, om daarvan te eten, en om zijn deel te nemen, en om zich te verheugen van zijn arbeid, datzelve is een gave van God.

Er is een kwaad, dat ik gezien heb onder de zon, en het is veel onder de mensen: Een man, denwelken God gegeven heeft rijkdom, en goederen, en eer; en hij heeft voor zijn ziel aan geen ding gebrek, van alles wat hij begeert; en God geeft hem de macht niet, om daarvan te eten, maar dat een vreemd man dat opeet. Dit is ook ijdelheid en een kwade smart.

En ook Salomo legt dan een direct verband met het onderwerpen aan God en het zoeken van God, om iets van de ijdelijheid van dit leven weg te nemen.

Hoogste nut boven alles: erkennen dat alleen God alles bestuurt >> Van alles, wat gehoord is, is het einde van de zaak: Vrees God, en houd Zijn geboden, want dit betaamt allen mensen. Want God zal ieder werk in het gericht brengen, met al wat verborgen is, hetzij goed, of hetzij kwaad.

Meer algemeen is het de genade van God wanneer de mens die buiten Gods eeuwige heerlijkheid werd verdreven, ook weer wordt ontvangen en in heerlijkheid terug geplaatst. Onverdiend krijgt de mens het meeste, en als krent in de pap wordt ook elk werk op deze aarde geplaatst in een context van vruchtbaarheid; dat wat ijdel is in de aardse context is vruchtbaar in een geestelijke context: alles uit geloof en elke opoffering naar het vlees vanwege een geestelijk doel of geloofsoorzaak, heeft direct ook een nut en een bevestiging van de eigen plaats en positie onder een eeuwige zon.

Maximaal nut bij onverdiend gekregen hebben >> Genade zij u en vrede van God onzen Vader, en den Heere Jezus Christus. Ik dank mijn God allen tijd over u, vanwege de genade Gods, die u gegeven is in Christus Jezus; Dat gij in alles rijk zijt geworden in Hem, in alle rede en alle kennis; Gelijk de getuigenis van Christus bevestigd is onder u; Alzo dat het u aan gene gave ontbreekt, verwachtende de openbaring van onzen Heere Jezus Christus. Welke God u ook zal bevestigen tot het einde toe, om onstraffelijk te zijn in den dag van onzen Heere Jezus Christus.

Ook in het nieuwe testament zien we dat de ijdelheid van toepassing is op alles, zelfs op de geestelijke heerlijkheden die het vlees ten dienste zijn; het enige dat overblijft en eeuwigheidswaarde heeft, is de liefde: De liefde vergaat nimmermeer; maar hetzij profetieën, zij zullen te niet gedaan worden; hetzij talen, zij zullen ophouden; hetzij kennis, zij zal te niet gedaan worden. Want wij kennen ten dele, en wij profeteren ten dele; Doch wanneer het volmaakte zal gekomen zijn, dan zal hetgeen ten dele is, te niet gedaan worden.

 

bewerkt door Tomega
Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid