Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Stel dat het vandaag weer zou gebeuren, waar zou Jezus dan z'n geld halen om Satan te betalen? Wat betreft het losprijs-model, intro:

De term Christus Victor staat voor een bekende christelijke verzoeningsleer: volgens de diverse theologische modellen die onder deze term worden geschaard, heeft Jezus de barrières tussen God en mens overwonnen en zo een nieuwe samenleving tussen God en mens mogelijk gemaakt (verzoening). Samen met het 'losprijs'-model (waarin Christus' dood wordt gezien als het losgeld dat de Satan ontvangt om de mensen die hij gevangen houdt vrij te laten) was 'Christus Victor' de belangrijkste manier om de betekenis van Jezus uit te leggen in de vroege kerk (de 'losprijs'-modellen worden overigens ook wel onder de 'Christus Victor'-modellen geschaard). (bron)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Christus betaalt niks aan satan. Zijn lijden en dood waren niet bedoeld voor satan, maar voor God de Heilige Drie-eenheid om het menselijk geslacht de vergeving van zonden te schenken en de verzoening met God. 

Citaat

Het lijden en de dood van Christus in gehoorzaamheid aan de Vader onthult de super-overvloedige Goddelijke Liefde van God voor Zijn schepping. Want toen alles zondig, vervloekt en dood was, was Christus een zonde, vloek en dood voor ons geworden - hoewel Hijzelf nooit opgehouden heeft de gerechtigheid en de zaligheid en het leven van God Zelf te zijn. Het is tot deze diepte, waarvan niets lager kan worden ontdekt of ingebeeld, dat Christus zichzelf heeft vernederd "voor ons mensen en ons heil". Omdat hij God was, werd Hij een mens; en omdat hij een mens was, werd hij een slaaf; en omdat hij een slaaf was, werd hij dood en niet alleen dood, maar ook dood aan het kruis. Van deze diepste vernedering van God stroomt de eeuwige verhoging van de mens. Dit is de cruciale doctrine van het orthodox-christelijke geloof, die in de geschiedenis van de orthodoxe kerk keer op keer werd uitgedrukt. Het is de leer van de verzoening - want we zijn gemaakt om 'één' te zijn met God. Het is de leer van de verlossing - want wij zijn verlost, d.w.z. "gekocht met een prijs", de grote prijs van het bloed van God (Handelingen 20:28; 1 Korinthiërs 6:20). 

http://saintandrewgoc.org/home/2017/3/22/redemption-according-to-orthodox-christianity

Link naar bericht
Deel via andere websites
14 uur geleden zei Modestus:

Christus betaalt niks aan satan. Zijn lijden en dood waren niet bedoeld voor satan, maar voor God de Heilige Drie-eenheid om het menselijk geslacht de vergeving van zonden te schenken en de verzoening met God. 

Op welke grondslag kon God dan mensheid dan vergeven door het lijden en dood van Jezus?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid