Spring naar bijdragen

De fractievoorzitter en de kardinaal.


Aanbevolen berichten

Tussen de Prinsjesdag perikelen door speelt zich een verhaal af dat werkelijk uniek in de Nederlandse geschiedenis.

Kardinaal Eijk wordt geïnterviewd en valt daarin de voorzitter van de tweede kamer fractie van de VVD aan, Klaas Dijkhoff. De kardinaal verdraait Dijkhoff's woorden en valt hem met die verdraaide woorden aan.
Dijkhoff laat dat niet op zich zitten en schrijft een open brief, waarin hij zich uit laat schrijven uit de RK-kerk.

Op de site van de Gelderlander staat het inteview met de monsigneur: https://www.gelderlander.nl/home/kerken-steeds-leger-de-herder-raakt-zijn-kudde-kwijt~aee82f8e/
Op de site van de VVD, de open brief van Dijkhoff: https://www.vvd.nl/nieuws/klaas-dijkhoff-monseigneur/?_sp=1c72e7f4-d0ac-4249-9824-49ed2e63f8eb.1537274132287

Eerst was daar de kardindaal. Schokkend vind ik zijn uitlatingen waaruit de wereldvreemde visie van zo'n man blijkt.
Er wordt gevraagd: Er zijn zoveel ontdekkingen gedaan waardoor het moeilijker is geworden nog te geloven in het verhaal van de kerk. De beste begint daarop over Darwin. De interviewer had het daar helemaal niet over, maar Eijk stelt dat de publicaties van Darwin in de 19e eeuw waren, en de leegloop van de kerk veel later begon, dus daar niet in kan zijn gelegen. het enige verschil tussen het scheppingsverhaal en de evolutie is de vraag "wat is het mechanisme er achter". Tsja, dan geef je dus aan niets te begrijpen van de evolutietheorie en roep je over jezelf af niet meer serieus te worden genomen.
Zo gaat het interview door over het geloof en de leegloop van de kerken. Uiteindelijk, aan het slot, komt het gewraakte stuk over Dijkhoff. Interviewer vraag hoe hij aan kijkt tegen de stelling 'Geloven die je maar thuis'.
Eijk begint over tolerant zijn en een ander zijn geloof gunnen. Kortom, zaken waar de RK-kerk maling aan had toen ze nog macht hadden maar waarvan men, nu de kerk in het nauw zit, toch ook wel inziet dat die belangrijk zijn. Eijk stelt dan : "Klaas Dijkhoff van de VVD zei laatst op een partijcongres: we kunnen de kerken niet verbieden, maar het is goed dat ze geleerd hebben een toontje lager te zingen."
Dat schiet Dijkhoff in het verkeerde keelgat, want die heeft dat niet zo gezegd. Die schrijft : "Ten eerste, wat ik zei was: “Het is prima dat er kerken zijn in Nederland, begrijp me niet verkeerd, dat zou ik niet willen verbieden.” Mij lijkt het verschil tussen ‘niet kunnen verbieden’ en ‘niet willen verbieden’ in deze context wezenlijk, maar soit, dat u als geestelijke zaken niet zo letterlijk neemt beschouw ik maar als vooruitgang."
Dan zijn de rapen gaar en hij geeft aan wat hem het meest stoorde "Wat me meer raakte is dat uit uw woorden wel blijkt dat u mij niet kent. Los van het feit dat u hyperindividualist niet lijkt te gebruiken als een analytische kwalificatie, maar als een scheldwoord, is het op mij niet van toepassing.
Ik leef mijn leven met en voor anderen.
Alleen in en door mijn omgang met anderen heeft mijn leven zin. Waarbij in mijn geval de liefde voor mijn naasten zelfs geen concurrentie kent in de liefde voor een God."
Dijkhoff somt een heel rijtje mensen op die hem de positieve waarden van de Kerk hebben bijgebracht, om dat rijtje achter af te sluiten met: " In tegenstelling tot de afkeer, de bitterheid en de trappen na zonder zelfreflectie die ik in uw woorden proef. Verdiept u zich voordat u oordeelt, zou ik zeggen. Ware het niet dat ik de hoop daarop al tijden heb opgegeven. U en uw kerk, die eens de mijne was, heeft zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in het verjagen van veel goed, liefhebbend en sociaal volk."
In sporttermen heet dat 'Er met een gestrekt been in gaan'  maar goed, de kardinaal die kaatst kan de bal verwachten. Zware woorden, gericht op het aankaarten van het probleem, en dat zien als belangrijker dan het sparen van relaties.
Hij werkt dan ook toe naar een direct persoonlijk verwijt aan de kardinaal:
"U verwijt mij geen oog te hebben voor het goede van de kerk.
De sociale verbanden, het pastorale werk.
Dat verwijt ontvang ik met ironie.
Ik erken die waarde en het goede werk. Ik wil u er alleen wel op wijzen dat waar uw kerken leeg zijn, het sociale in de samenleving is gebleven.
Dat de mensen, die vroeger in naam van uw kerk liefdevol voor anderen klaar stonden, dat nog steeds staan.
Alleen steeds minder in naam van uw kerk.
Dat u deze lieve mensen zelf vakkundig uw kerk uitgejaagd heeft.

In het interview zegt u “de kerk wordt niet gesloten door mensen die nog komen of door mij, maar door degenen die wegblijven en niet meer bijdragen.”
Een weinig wervend signaal, maar wellicht heeft het u opgelucht. Het geeft wel blijk van een betreurenswaardig gebrek aan zelfreflectie. Waarom zouden die mensen toch niet meer komen? Heeft dat wellicht te maken met uw opstelling?"

Overduidelijk is hier voor dijkhoff, eenmaal deze richting ingeslagen, geen weg terug. Uiteindelijk sluit hij dan ook af met:
"Ik wil daarom deze brief aan u afsluiten met een welgemeende dankbetuiging. U heeft het irrationele verzet tegen me officieel uitschrijven gebroken. Geeft u mij gerust de schuld van een gesloten kerk, ik zal definitief niet terugkeren. Ik kies voor de liefde en de mensen in plaats van de beperkingen en de kerk. In de naam van de moeder, de dochter en de heilige liefde.
Amen."

De hele troonrede kan mij gestolen worden. Dít is het grote nieuws vandaag, ik hoop dat de nieuwszenders zich dat realiseren. De leider van een politieke partij die in het openbaar de leider van de RK-kerk in zijn land tot op de grond af schrijft over zijn inhoudelijk kerkelijke werk. Deze aap krijgt een staart.

 

bewerkt door Dat beloof ik
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 101
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hey! De term "seculier gedweep" met de islam wordt weer gebezigd. Ik zal maar niet vragen naar voorbeelden, bewijs, onderbouwing of iets dergelijks, want die wordt toch niet gegeven. Oftewel, een opme

Of wellicht met zeer orthodoxe christelijke groeperingen. Zo schijnt de Pius X-beweging, die een zeer traditioneel katholicisme voorstaat en Vaticanum II afwijst, steeds meer voet aan de grond te krij

Het is meer alsof de directie van MacDonalds klaagt dat de zaken in Nederland niet meer goed lopen, omdat in veel vestigingen ze al decennia enkel slappe, verdunde hamburgers verkopen, tegen het belei

55 minuten geleden zei Thorgrem:

Idd, iemand laat zich uitschrijven bij een kerk. Poe, poe echt wereldnieuws uit Nederland. |O

@Thorgrem,

Je kunt wel verveeld gaan gapen, maar het kwam wel aan, misschien omdat er een kern van waarheid in de brief van Klaas Dijkhoff stond. Niet in zijn  afmelding als lid van de kerk, maar zijn brief was een roep van vele gelovigen.

En dat het aankwam merkte ik aan deze post door veel rooms-katholieken op facebook gezet. https://www.vvd.nl/opzeggen/ 

Goed Klaas Dijkhoff is geen lid meer van de R-KK en dat is niet het ergste. Maar het aan de kant leggen en weg wuiven is jammer. Misschien stond er iets in die brief waar kerken en zeker ook de R-KK iets van zou kunnen leren. Hoe mooi en dierbaar die kerk kan zijn begrijp ik, maar de logheid daar lopen gelovigen anno 2018 soms op stuk.

 

bewerkt door Lobke
Link naar bericht
Deel via andere websites
6 uur geleden zei Lobke:

@Thorgrem,

Je kunt wel verveeld gaan gapen, maar het kwam wel aan, misschien omdat er een kern van waarheid in de brief van Klaas Dijkhoff stond. Niet in zijn  afmelding als lid van de kerk, maar zijn brief was een roep van vele gelovigen.

En dat het aankwam merkte ik aan deze post door veel rooms-katholieken op facebook gezet. https://www.vvd.nl/opzeggen/ 

Ik kan enkel namens mijzelf spreken en niet namens 4 miljoen Nederlandse katholieken. Facebook heb ik al een tijdje niet meer, vrij blij mee.

Citaat

Goed Klaas Dijkhoff is geen lid meer van de R-KK en dat is niet het ergste. Maar het aan de kant leggen en weg wuiven is jammer. Misschien stond er iets in die brief waar kerken en zeker ook de R-KK iets van zou kunnen leren. Hoe mooi en dierbaar die kerk kan zijn begrijp ik, maar de logheid daar lopen gelovigen anno 2018 soms op stuk.

 

Misschien kreeg Dijkhoff wel een stukje feedback van de kardinaal wat waar was en hem niet zinde. Wie weet. Dat de kardinaal een hork is die woorden wat rottig uit zijn strotje krijgt en graag tegen de haren instrijkt is algemeen bekend. Dat als je claimt voor liefde en de mensen te kiezen en dan fractievoorzitter van de huidige VVD bent vind ik werkelijk hilarisch.

bewerkt door Thorgrem
Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat is inderdaad hilarisch 😅

Wat ook zo is, dat met de vergrijzing van de kerken ook het vrijwilligerswerk vergrijst, waarvan de meesten betrokken christenen zijn.

De cultuur zit ook tegen. Zelfs populaire evangelische gemeentes en orthodoxe gereformeerde bondskerken zien jongeren afhaken. Al is het een stuk minder extreem. 

 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat Dijkhof bedoelde met het aanvankelijk aanblijven bij de RKK vanwege sentiment had ik zelf ook lange tijd. Het is toch onderdeel van je eigen geschiedenis. Maar bepaalde aspecten van religie en de RKK  begonnen mij steeds meer tegen te staan. De halve emmer die de andere halve emmer deed overlopen waren de misbruikschandalen (en daarmee vooral het verduisteren van deze misdaden). Dat heeft mij een paar jaar geleden ertoe gezet om mij uit te schrijven uit de RKK. 

Ik snap goed dat Wim Eijk het geloof niet wil 'moderniseren', want dan is het eind zoek. En het katholieke geloof staat bol van oude rituelen, sacramenten, liturgie etc. Wat blijft er dan nog over? Maar de mensen leven (en worden geboren) in 21e eeuw, waar men een totaal andere kijk op het leven, de wereld en elkaar heeft dan vroeger. Voor steeds meer mensen voelt het achterhaald. De kerken zullen dus blijven leeglopen. Ik zal er geen traan om laten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

In tegenstelling tot Jezus Christus kan ik de blinden niet laten zien. Maar iemand met ogen en oren kan gewoon de krant lezen, debatten in de 2e kamer volgen, rechtspraken lezen enz enz. Maar je moet het wel willen zien (wegkijken schijnt ook een dagbesteding te zijn voor sommigen), en zo niet dan wordt je vroeg of laat wel met je neusje op de feiten gedrukt als een haas die staat te staren naar 2 aankomende koplampen. 

bewerkt door Thorgrem
Link naar bericht
Deel via andere websites
37 minuten geleden zei Thorgrem:

Vrees niet. Het vacuüm wat de christelijke kerken achterlaten zal gevuld worden met de islam.

Of wellicht met zeer orthodoxe christelijke groeperingen. Zo schijnt de Pius X-beweging, die een zeer traditioneel katholicisme voorstaat en Vaticanum II afwijst, steeds meer voet aan de grond te krijgen in landen als Frankrijk en Duitsland. En ook de strenge gereformeerden in de bijbelgordel vormen zover ik begreep vrij stabiele, actieve gemeenschappen en bouwen hier en daar zelfs enorme kerken bij.
Als wij het niet doen, dan doen anderen het, zo eenvoudig is het soms.

Wat dat betreft heeft de kardinaal in het interview gewoon een heel goed punt: juist meer traditionele parochies en kloosters trekken mensen aan, terwijl het vrijzinnige, modernistische experiment in vele parochies uit de jaren zestig en zeventig vrij duidelijk mislukt is. Veel parochianen vinden het misschien mooi en aansprekend, maar het trekt geen nieuw volk aan en de kinderen blijven ook weg zodra ze gevormd zijn.
Waardoor de zoveelste parochie weer de deuren kan sluiten.
Niet dat traditionalisme hét wondermiddel is, want uiteindelijk blijven we afhankelijk van Christus zelf, maar een duidelijke verkondiging, goede catechese, barmhartigheid in het pastoraat en sacrale, eerbiedige liturgie vormen denk ik wel de kern van een vitaal katholiek geloof. En het liefst ook nog even een strenge, pro-actieve aanpak van bijvoorbeeld misbruik, dank u.

Maar volgens sommigen hier kan de kardinaal het natuurlijk nooit goed doen. En dan heb ik het niet over de mijns inziens niet zo sjieke aanval op de VVD-voorzitter.
Is men het niet eens met de kardinaal, dan is hij wereldvreemd. Is men het wél eens met de kardinaal, dan zou hij uit bedenkelijke motieven spreken. Tja, zo win je altijd natuurlijk, zo kan ik het ook.

bewerkt door Robert Frans
Link naar bericht
Deel via andere websites
10 uur geleden zei Robert Frans:

Veel plezier ermee, zou ik zeggen.

 

10 uur geleden zei Thorgrem:

Idd, iemand laat zich uitschrijven bij een kerk. Poe, poe echt wereldnieuws uit Nederland. |O

Reacties als deze zijn denk ik voornamelijk in gegeven door frustratie. Hoe begrijpelijk ook, het is niet handig om je daardoor te laten leiden. En dat laatste had ook met een lange ij geschreven kunnen worden.

2 uur geleden zei Thorgrem:

Misschien kreeg Dijkhoff wel een stukje feedback van de kardinaal wat waar was en hem niet zinde. Wie weet.

Dit is beter: op argumenten in gaan. Ja, Dijkhoff kreeg een stukje feedback van Eijk. Het is niet 'Wie weet", we kunnen nl precies lezen wat er aan de hand was. Het probleem was dat Kardinaal Eijk daarbij loog: hij verdraaide Dijkhoff's woorden, waardoor het leek als Dijkhoff iets anders had gezegd. Liegen is iets anders dan woorden rottig uit je strot kunnen krijgen, het laatste is vervelend en af te leren, het eerste is een bewuste handeling. 

 

2 uur geleden zei Thorgrem:

Dat als je claimt voor liefde en de mensen te kiezen en dan fractievoorzitter van de huidige VVD bent vind ik werkelijk hilarisch.

Waarschijnlijk is Eijk vanuit hetzelfde vooroordeel tot zijn uitspraak over Dijkhoff gekomen. Wat Dijkhoff doet is uitleggen dat hij veel goede waarden heeft mee gekregen binnen de kerk, en dat de mensen die hij kent hun liefde en goede daden de laatste zijn blijven uitoefenen, maar dan buiten de kerk. en dan kun je dus én oog voor je medemens hebben, én VVD politicus zijn. Dijkhoff heeft met zijn actie voorlopig mijn stem voor de eerstvolgende Kamerverkiezingen.

45 minuten geleden zei Thorgrem:

Het vacuüm wat de christelijke kerken achterlaten zal gevuld worden met de islam.

Het is nogal hooghartig om te denken dat er een vacuum wordt achtergelaten. Als een ballon leegloopt ontstaat er geen vacuum, de lucht verplaatst zich alleen maar van binnen naar buiten de ballon: mensen blijven doen zoals ze doen, maar dan zonder de kerk. Je ziet dat hier in Brabant terug in de gebruiken; waar vroeger de processie en de carnavalsoptocht zaken waren waar groepen mensen hun jaar met voorbereidingen vulden, doen exact diezelfde groepen dat nu met andere optochten, waarin de kerk geen rol meer speelt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
29 minuten geleden zei Thorgrem:

In tegenstelling tot Jezus Christus kan ik de blinden niet laten zien. Maar iemand met ogen en oren kan gewoon de krant lezen, debatten in de 2e kamer volgen, rechtspraken lezen enz enz. Maar je moet het wel willen zien (wegkijken schijnt ook een dagbesteding te zijn voor sommigen), en zo niet dan wordt je vroeg of laat wel met je neusje op de feiten gedrukt als een haas die staat te staren naar 2 aankomende koplampen. 

Dat is lekker makkelijk; het ligt weer aan de ander. Eén voorbeeld met onderbouwing had een begin kunnen zijn van een aardige discussie. Maar je koos er zelf voor om je eigen topic om zeep te helpen. Er was geen enkele intentie tot een dialoog met iemand die er anders over dacht (of onwetend was). Ga vooral lekker in gesprek met mensen die precies hetzelfde denken. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
29 minuten geleden zei Robert Frans:

Als wij het niet doen, dan doen anderen het, zo eenvoudig is het soms.

Dat is eenvoudig, maar hier niet het geval. HET is hier niet de kerk, maar het leven van de mensen. Dat leven gaat gewoon door, met of zonder kerk. Men laat zich niet langer door kerk leiden, maar kiest zelf. En dan kan Pax Christi zo maar eens worden vervangen door de VVD.
In plaats van je geld aan de Kerk te geven die er bisschoppelijke paleizen en smartengeld van financiert, zien mensen in dat ze het ook zelf goed kunnen besteden.
Zolang de Kerk niet inziet dat het niet om de Kerk draait, maar om Mensen, gaat er niets veranderen. Probleem voor de Kerk is dat het zichzelf (de Kerk) centraal zetten nu juist de kern is van heer bestaan en dat gaat dus niet veranderen.
Het is alsof de ijscoman roept dat hij failliet gaat omdat niemand zijn ijs meer koopt, en als er dan iemand is die hem er op wijst dat zijn ijs niet meer lekker is, hij weigert om te onderzoeken of er wat mis is met zijn ijs.

bewerkt door Dat beloof ik
Link naar bericht
Deel via andere websites
47 minuten geleden zei Robert Frans:

Maar volgens sommigen hier kan de kardinaal het natuurlijk nooit goed doen. En dan heb ik het niet over de mijns inziens niet zo sjieke aanval op de VVD-voorzitter.
Is men het niet eens met de kardinaal, dan is hij wereldvreemd. Is men het wél eens met de kardinaal, dan zou hij uit bedenkelijke motieven spreken. Tja, zo win je altijd natuurlijk, zo kan ik het ook.

Misschien is beide wel waar, maar dat zul je per geval/uitspraak moeten bekijken. Als de kardinaal zegt dat homo's niet in staat zouden zijn tot liefde, dan moet je niet raar opkijken dat een deel van de samenleving (incuis moi) dit, op zijn zachtst gezegd, bestempeld als een wereldvreemd denkbeeld. Dit is één van de voorbeelden waarop Dijkhof doelt. Compleet achterhaald en zonder gevoel, empathie of begrip. En als de RKK (of andere kerken etc) dit denkbeeld niet aanpast, zal de kerk het contact met de samenleving blijven verliezen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
49 minuten geleden zei Robert Frans:

Niet dat traditionalisme hét wondermiddel is, want uiteindelijk blijven we afhankelijk van Christus zelf, maar een duidelijke verkondiging, goede catechese, barmhartigheid in het pastoraat en sacrale, eerbiedige liturgie vormen denk ik wel de kern van een vitaal katholiek geloof. En het liefst ook nog even een strenge, pro-actieve aanpak van bijvoorbeeld misbruik, dank u.

Als de Kerk niets verandert aan het huidige systeem, de duidelijke  verkondiging, goede catechese, barmhartigheid in het pastoraat en sacrale, eerbiedige dan verander je dus niets aan het systeem waarbinnen misbruik door de helft van de leidinggevenden wordt verdoezeld. Persoonlijk denk ik dat aanpassingen in de catechese en in het sacrale, eerbiedige, de kerk uitkomst zou bieden. Een vraag over eventuele aanpassing beantwoord Eijk met "Forget it. Dat helpt helemaal niet. Dat is een illusie."  

59 minuten geleden zei Robert Frans:

Maar volgens sommigen hier kan de kardinaal het natuurlijk nooit goed doen. En dan heb ik het niet over de mijns inziens niet zo sjieke aanval op de VVD-voorzitter.

Je verdoezelt de boel. De kardinaal heeft gewoon keihard staan liegen. Dan is het niet vreemd dat mensen vinden dat hij het niet goed doet. Kan worden veranderd hoor: kardinaal moet niet meer liegen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
34 minuten geleden zei Dat beloof ik:

Het is alsof de ijscoman roept dat hij failliet gaat omdat niemand zijn ijs meer koopt, en als er dan iemand is die hem er op wijst dat zijn ijs niet meer lekker is, hij weigert om te onderzoeken of er wat mis is met zijn ijs.

Het is meer alsof de directie van MacDonalds klaagt dat de zaken in Nederland niet meer goed lopen, omdat in veel vestigingen ze al decennia enkel slappe, verdunde hamburgers verkopen, tegen het beleid in, omdat die laagdrempeliger en gemakkelijker te eten zouden zijn.
Als dan de directie zegt dat de hamburgers weer vol van smaak en goed gekruid moeten zijn, dat je zonder smaak en kraak uiteindelijk failliet gaat en dat zelfs kan bewijzen met de vele sluitingen van vestigingen, nog vóórdat er enig schandaal naar boven kwam, dan wordt de directie als wereldvreemd gezien. Terwijl wereldwijd zijn MacDonalds nog altijd zeer populair is en de grootste franchise in de hamburgerwereld. Tja.

bewerkt door Robert Frans
Link naar bericht
Deel via andere websites
14 minuten geleden zei Robert Frans:

Het is meer alsof de directie van MacDonalds klaagt dat de zaken in Nederland niet meer goed lopen, omdat in veel vestigingen ze al decennia enkel slappe, verdunde hamburgers verkopen, tegen het beleid in, omdat die laagdrempeliger en gemakkelijker te eten zouden zijn.
Als dan de directie zegt dat de hamburgers weer vol van smaak en goed gekruid moeten zijn, dat je zonder smaak en kraak uiteindelijk failliet gaat en dat zelfs kan bewijzen met de vele sluitingen van vestigingen, nog vóórdat er enig schandaal naar boven kwam, dan wordt de directie als wereldvreemd gezien. Terwijl wereldwijd zijn MacDonalds nog altijd zeer populair is en de grootste franchise in de hamburgerwereld. Tja.

Zouden er lijstjes zijn met landen waarin de kerk de laatste decennia in opspraak of problemen is geraakt ? Nederland is echt niet het enige land.

2 minuten geleden zei Appie B:

Er heeft nooit veel smaak aan die hamburgers gezeten. Daar komen de mensen nu achter doordat er betere hamburgers te verkrijgen zijn. 

Ik maak mijn hamburgers al jaren zelf. Af en toe wat variatie er in. Kids vinden het heerlijk. En als ze een bepaalde andere uitvoering willen, dan geef ik ze die.
Uit liefde, zonder daar iets voor terug te willen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei Thorgrem:

Vrees niet. Het vacuüm wat de christelijke kerken achterlaten zal gevuld worden met de islam. En aangezien seculier links Nederland daarmee dweept zal ze geen strobreed in de weg gelegd worden. En dan is het toedeledokie met de seculiere samenleving. 

Als je de God van Israël niet langer wilt krijg je vanzelf een andere god.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik geloof dat de charismatische vernieuwing in de Katholieke Kerk de oplossing is. In de stad Utrecht zie je ook een parochiekerk die charismatische vieringen houdt en het is iedere viering vol. De jeugd trekt de combinatie van orthodox en een bandje in de kerk met moderne geestelijke liederen. 

7 minuten geleden zei Willempie:

Als je de God van Israël niet langer wilt krijg je vanzelf een andere god.

De Islam gaat Nederland niet veroveren. Nederlanders bekeren zich immers ook niet tot de Islam.

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 minuten geleden zei Willempie:

Bij de Islam gaat het niet om bekering maar om onderwerping. De huidige islamitische landen zijn niet door bekering islamitisch geworden maar door verovering. 

Dat was strategisch. De Islam is hier gewoon met vluchtelingen en arbeidsmigranten gekomen. Dat is voor ons de kans om hen met het evangelie te bereiken. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
39 minuten geleden zei Dat beloof ik:

Zouden er lijstjes zijn met landen waarin de kerk de laatste decennia in opspraak of problemen is geraakt ? Nederland is echt niet het enige land.

Dat was de kwestie niet. De vraag was waardoor de kerken vooral in Europa leeglopen, nog voordat de misbruikschandalen naar boven kwamen, en in hoeverre de analyse van de kardinaal klopt.

39 minuten geleden zei Dat beloof ik:

Ik maak mijn hamburgers al jaren zelf. Af en toe wat variatie er in. Kids vinden het heerlijk. En als ze een bepaalde andere uitvoering willen, dan geef ik ze die.
Uit liefde, zonder daar iets voor terug te willen.

Prima, doe wat je het beste lijkt. Maar schuif hen die op andere wijze aan hun hamburgers komen niet allerlei negatieve motieven toe, alsof "jouw soort hamburgerbakkers" de enige juiste redenen zouden hebben om hun bereidingswijze te behouden.
Probeer anders in elk geval te doen alsof ook mensen die het fundamenteel níét met jou eens zijn, net zo oprecht zoeken naar waarheid, net zo oprecht de wereld beschouwen en daarop reageren en net zo goed proberen een positief, liefdevol en rechtvaardig leven proberen te leiden.

5 minuten geleden zei Gaitema:

Ik geloof dat de charismatische vernieuwing in de Katholieke Kerk de oplossing is. In de stad Utrecht zie je ook een parochiekerk die charismatische vieringen houdt en het is iedere viering vol. De jeugd trekt de combinatie van orthodox en een bandje in de kerk met moderne geestelijke liederen. 

Dat zijn positieve ontwikkelingen inderdaad. Zelf ook weleens een charismatische mis bijgewoond en die combinatie van eeuwenoude teksten en hedendaagse liederen is heel bijzonder om mee te maken. Ook het Taizé-klooster trekt jaarlijks duizenden jongeren. En daarin ligt denk ik dus ook het geheim: respect voor en navolging van de heilige Traditie, maar met oog voor de noden van elke tijd en cultuur. Ontbreekt één van deze twee, dan gaat het mis.
Het christelijk geloof heeft wel degelijk veel vitaliteit, schoonheid en aantrekkelijkheid in zich; we hoeven het vuur enkel te herkennen, aan te wakkeren en door te geven. En dat begint niet zelden ook met goede catechese en soms ook herevangelisatie in de parochies en kerkgemeenschappen zelf. En het echt aanpakken van schandalen die anders als kankergezwellen blijven voortwoekeren binnen de Kerk en alleen maar meer slachtoffers maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
5 minuten geleden zei Gaitema:

Dat was strategisch. De Islam is hier gewoon met vluchtelingen en arbeidsmigranten gekomen. Dat is voor ons de kans om hen met het evangelie te bereiken. 

Ja. Iemand heeft eens gezegd: "Als wij niet naar de ongelovigen gaan, stuurt God ze naar ons toe." De overheid heeft als taak haar burgers te beschermen en de maatschappij leefbaar te houden. Christenen hebben de taak God's liefde aan de mensen bekend te maken.

bewerkt door Willempie
Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid