Spring naar bijdragen

De kennis van Eva of het gebrek daaraan


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 198
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Eva had gewoon te luisteren naar God en behoorde op Hem te vertrouwen. Het is dan ook geen kwestie van kennis, maar van vertrouwen.

Goedemorgen, Ben benieuwd of iemand hier een mening over heeft. Hoe kon Eva weten dat het fout was om te eten van de boom der kennis van goed en fout, vóórdat zij er van had gegeten? M.a.w.

Adam had geen kennis van goed en kwaad. Dat maakt God de enige schuldige en beul in het verhaal.

Zojuist zei Gaitema:

Dat bedoel ik TTC. Jezus reikt het door ons heen uit. Zo zijn we de handen van Jezus.

Hoeveel handen zijn er zo ongeveer, enige schatting?

1 minuut geleden zei Willempie:

Religie is inderdaad een probleem. Een vertrouwens- en liefdesrelatie met de Schepper is de oplossing.

Dan weet je wat je kan doen, informatie is gratis geschonken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 minuten geleden zei TTC:

Hoeveel handen zijn er zo ongeveer, enige schatting?

Ben ik niet bij machte. Eens werd ik geholpen op een bijzondere manier door een lesbische buurvrouw die een echtscheiding met een man achter de rug heeft en geen belijdend christen is en een rouwdouwer uit een achterbuurt van Enschede van oorsprong is. 

Ze gaf me van alles waar ik toen thuis een gebrek aan had.

Het zijn miljarden handen. Vele mensen doen wel eens wat goeds. 

bewerkt door Gaitema
Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 8-1-2019 om 17:22 zei Bastiaan73:

Het Hebreeuwse woord voor 'kennis' in Genesis 2:9 en 2:17 is 'daath' (Strong's H1847).

Volgens https://biblehub.com/hebrew/1847.htm betekent dit woord:

concern (1), know (3), knowledge (81), premeditation (2), skill (1), truth (1), unintentionally* (2), what (1).

Zoals je op de door jou genoemde website kan lezen, is het woord daath afgeleid van het woord yada' (Strong's H3045).

 

Dit woord kennen kan gelezen worden als verkiezen/ bestemmen:

Genesis 18: 19 (HSV): Want Ik heb hem uitgekozen,  opdat hij aan zijn kinderen en zijn huis na hem bevel zou geven om de weg van de HEERE in acht te nemen, door gerechtigheid en recht te doen, opdat de HEERE over Abraham zal brengen wat Hij over hem gesproken heeft.

Job 34:4 (SV): op basis van de parallel tussen beide zinnen - kennen = kiezen:

Laat ons kiezen voor ons, wat recht is;

laat ons kennen onder ons wat goed is.

Jeremia 1:5 (HSV): Voordat Ik u in de moederschoot vormde, heb Ik u gekend; voordat u uit de baarmoeder naar buiten kwam,  heb Ik u geheiligd. Ik heb u aangesteld tot een profeet voor de volken.

 Amos 3: 2 (HSV): Alleen u heb Ik gekend uit alle geslachten op de aarde.

De betekenis van yada is dus méér dan het hebben van kennis of dat je iets weet.

 

Buiten Genesis 2 en 3 wordt het woord kennen op drie plaatsen verbonden met de begrippen goed en kwaad (Deut 1:39, 2 Sam 19: 36 en Jona 4:11). 

Deuteronomium 1: 39 (HSV): En ook uw kleine kinderen, waarvan u zei: Zij zullen de vijand tot buit worden, en uw kinderen die heden nog geen goed of kwaad kennen, die zullen erin komen. Aan hen zal Ik het geven en zij zullen het in bezit nemen.

Deut 1:39 is de zuiverste parallel met Genesis 2, omdat in beide teksten het werkwoord yada' verbonden wordt met dezelfde naamval (accusativus). Kinderen die nog geen kennis hebben van goed en kwaad, zijn kinderen die daar nog geen verschil tussen kunnen maken. Ze kunnen nog niet uitmaken wat goed is en wat kwaad. Deze opvatting van Deut 1:39 wordt bevestigd door Jesaja 7:15 over Immanuël: hij zal boter en honing eten, zodra hij het kwade weet te verwerpen en het goede te verkiezen. Het gaat daarbij om een bepaalde leeftijd.

2Sam 19:35 (HSV): Ik ben nu tachtig jaar oud. Zou ik kunnen onderscheiden tussen goed en kwaad? Barzillai kan vanwege zijn ouderdom geen onderscheid meer maken (denk ook aan Prediker 12).

Jona 4:11 (SV): En Ik zou die grote stad Nineve niet verschonen? waarin veel meer dan honderd en twintig duizend mensen zijn, die geen onderscheid weten tussen hun rechterhand, en hun linkerhand; daartoe veel vee? Er waren 120.000 kinderen die niet konden bepalen wat hun linker- en rechterhand was.

Ook synoniemen van yada' wijzen in dezelfde richting (2Sam 14:17; 1Kon 3:9)

Door verschillende bijbelteksten te vergelijken, krijg je meer kennis van het gebruik van het woord yada'. In verband met de boom van het kennen van goed en kwaad betekent dit, dat het de boom is van het bepalen van wat goed is en wat kwaad.

 

Je valt onder het oordeel als je het kwade goed en het goede kwaad noemt (Jesaja 5:20 HSV): Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad; die duisternis voorstellen als licht, en licht als duisternis; die bitter voorstellen als zoet en zoet als bitter. De leiders van Israël horen het recht te kennen, maar in plaats daarvan haten ze het goede en hebben het kwade lief (Micha 3:2 HSV). In het goede, het onderwerpen aan de Heer, ligt het leven: Zoek het goede en niet het kwade, opdat u leeft! Dan zal de HEERE, de God van de legermachten, met u zijn, zoals u altijd zegt. Haat het kwade en heb het goede lief, handhaaf het recht in de poort (Amos 5: 14,15 HSV).

De slang spreekt onwaarheid als hij zegt dat de mens niet zal sterven als hij van de verboden boom eet. Maar het omver werpen van het goddelijk gebod typeert de slang juist, als hij zegt dat de mens als God zal zijn, want inderdaad maakt de mens zich daardoor aan God gelijk. Hij gaat doen wat alleen God toebehoort. God typeert de zonde van de mens op precies dezelfde wijze: Zie de mens is geworden als onzer een, kennende het goed en kwaad. Daarin heeft de mens zich aan God gelijk gemaakt, dat hij de gehoorzaamheid aan God heeft opgezegd en zelf is gaan uitmaken wat goed is en wat kwaad. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
21 minuten geleden zei Gaitema:

Ben ik niet bij machte. Eens werd ik geholpen op een bijzondere manier door een lesbische buurvrouw die een echtscheiding met een man achter de rug heeft en geen belijdend christen is en een rouwdouwer uit een achterbuurt van Enschede van oorsprong is. Ze gaf me van alles waar ik toen thuis een gebrek aan had. Het zijn miljarden handen. Vele mensen doen wel eens wat goeds. 

Het gaat snel vooruit, we gaan van miljoenen plots naar miljarden. Herinner dat we maar met 7 miljard zijn, overmorgen is het allemaal achter de rug.

13 minuten geleden zei Willempie:

Doe ik.  Elke dag en elk moment weer opnieuw. Ik ben er nog lang niet. Ik ga regelmatig op mijn bek en dan sta ik weer op om door te gaan.

Neem anders de correcte documenten eens mee, doe dit echter niet voor je ze zelf begrijpt. Anders val je direct door de mand.

Link naar bericht
Deel via andere websites
13 minuten geleden zei TTC:

Het gaat snel vooruit, we gaan van miljoenen plots naar miljarden. Herinner dat we maar met 7 miljard zijn, overmorgen is het allemaal achter de rug.

Ik laat het hier bij. 

10 minuten geleden zei Willempie:

Gaan we weer over op geheimtaal? Wil je niet dat ik het begrijp?

Die vent heeft een steekje los in de bovenkamer. 

bewerkt door Gaitema
Link naar bericht
Deel via andere websites
4 minuten geleden zei Gaitema:

Ik zie dat binnen 40 jaar deze wereld op is. 100 procent inzet is nodig. 20 procent wordt gegeven. 80 procent komen we te kort. 

Ja, zie vervolgens wat 'christenen' hier trachten te doen, echt niet om te lachen. We zullen wel zien wat het wordt, we hopen het beste maar vrezen het ergste.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 weeks later...
Op 8-1-2019 om 11:21 zei Bastiaan73:

Goedemorgen,

Ben benieuwd of iemand hier een mening over heeft.

Hoe kon Eva weten dat het fout was om te eten van de boom der kennis van goed en fout, vóórdat zij er van had gegeten? M.a.w. hoe kon zij die kennis/dat besef hebben als die kennis pas kwam ná het eten van de vrucht van die boom?

Vriendelijke groet van Bas

Zoals alles in de Bijbel is ook dit een gecompliceerd verhaal. Om dit te begrijpen moeten we de brief van Paulus aan de Romeinen onderzoeken. Paulus zegt in Rom. 16:25, 26 « Hem nu, Die machtig is u te bevestigen, naar mijn Evangelie en de prediking van Jezus Christus, naar de openbaring der verborgenheid, die van de tijden der eeuwen verzwegen is geweest; Maar nu geopenbaard is, en door de profetische Schriften, naar het bevel des eeuwigen Gods, tot gehoorzaamheid des geloofs, onder al de heidenen bekend is gemaakt ». Onthoud de vette text.

In Romeinen 5 stelt Paulus Adam tegenover Christus de tweede Adam. In Rom. 5:12 lezen we « Daarom, gelijk door een mens de zonde in de wereld ingekomen is, en door de zonde de dood; en alzo de dood tot alle mensen doorgegaan is, naar aanleiding van welke allen gezondigd hebben ». Deze tekst word meestal overheen gelezen, toch zegt hij veel meer dan men denkt. « door één mens de zonde in de wereld ingekomen ». Niet door twee, dus de zondE is het gevolg van een overtreding van Adam, voordat Eva uit hem werd gemaakt.

— door één mens kwam de zonde in, vs. 12, 16,
— er was de misdaad van één, vs. 12, 17, 18,
— één was ongehoorzaam, vs. 19,
— door Eén komt de genade, vs. 15,
— door Eén komt de overvloed der genade, vs. 17,
— door Eén worden de velen tot rechtvaardigen gesteld, vs. 19.
— Evenmin als nu de Eén, Christus, twee zijn,
— evenmin is de één, Adam, twee.

Om dit te begrijpen moet men het doel van de schepping van de mens duidelijk zien. Gen. 1:26 « En God zeide: Laat Ons mensen maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en dat zij heerschappij hebben over de vissen der zee, en over het gevogelte des hemels, en over het vee, en over de gehele aarde, en over al het kruipend gedierte, dat op de aarde kruipt ». Dit was het doel en God had Adam geschapen met alle gaves die daarvoor nodig waren. Kijk maar naar het geven van namen aan alle dieren. Wat was nu Adams zonde? Dat hij niet genoeg had aan de Heere en zocht naar een hulp.

Van achteren is dit niet te zien in de Schrift, daarom noemt Paulus het een verborgenheid in Romeinen. Nu komen we bij het eten van de appel door Eva. Eva was geschapen uit de al gevallen Adam vandaar dat Job. 14:4 zegt « Wie zal een reine geven uit den onreine? Niet een ». Bewijs voor dit is haar gedrag.

De zonde heeft een bron waaruit ze opwelt. Die geeft Jakobus aan: het is de begeerte. « Maar een iegelijk wordt verzocht als hij van zijn eigen begeerlijkheid (begeerte) afgetrokken en verlokt wordt, daarna de begeerlijkheid ontvangen hebbende baart zonde en de zonde voleindigd zijnde baart de dood », Jak. 1:14, 15. Hier wordt ons het vijfvoudige proces aangewezen:
— het afgetrokken worden,
— het verlokt worden,
— het ontvangen der begeerte,
— het baren der zonde,
— het voeren tot de dood.

Adam doorliep dit als eerste en Eva was een deel van Adam. In Gen. 3:6 we zien dit proces herhaald voor Eva « En de vrouw zag, dat die boom goed was tot spijze (begeerlijkheid des vleses) , en dat hij een lust was voor de ogen (begeerlijkheid der ogen), ja, een boom, die begeerlijk was om verstandig te maken (grootsheid des levens); en zij nam van zijn vrucht en at; en zij gaf ook haar man met haar, en hij at ». De drie tussen haakjes vinden we in 1 John 2:16 « Want al wat in de wereld is, namelijk de begeerlijkheid des vleses, en de begeerlijkheid der ogen, en de grootsheid des levens, is niet uit den Vader, maar is uit de wereld ».

Aristarkos

bewerkt door Aristarkos
Link naar bericht
Deel via andere websites
11 minuten geleden zei Aristarkos:

Wat was nu Adams zonde? Dat hij niet genoeg had aan de Heere en zocht naar een hulp.

Hm. In Genesis 2 is het God Zelf Die zegt:

18 Ook zei de HEERE God: Het is niet goed dat de mens alleen is; Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem.

Hoe kan dit dan Adam's zonde zijn?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Zojuist zei Bastiaan73:

Hm. In Genesis 2 is het God Zelf Die zegt:

18 Ook zei de HEERE God: Het is niet goed dat de mens alleen is; Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem.

Hoe kan dit dan Adam's zonde zijn?

In Genesis zul je te vergeefs zoeken naar het hoe en wat, het was een verborgenheid, die Paulus pas in Romeinen openbaart, je moet je dus niet blind staren op het taalgebruik.

Aristarkos

Link naar bericht
Deel via andere websites
Zojuist zei Aristarkos:

In Genesis zul je te vergeefs zoeken naar het hoe en wat, het was een verborgenheid, die Paulus pas in Romeinen openbaart, je moet je dus niet blind staren op het taalgebruik.

Aristarkos

Ik staar me niet blind op het taalgebruik maar de Bijbel is nu eenmaal een boek en we hebben dus per definitie met taalgebruik te maken.

19 minuten geleden zei Aristarkos:

Om dit te begrijpen moet men het doel van de schepping van de mens duidelijk zien. Gen. 1:26 « En God zeide: Laat Ons mensen maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis

Mensen dus, meervoud.

25 minuten geleden zei Aristarkos:

Adam doorliep dit als eerste en Eva was een deel van Adam. In Gen. 3:6 we zien dit proces herhaald voor Eva « En de vrouw zag, dat die boom goed was tot spijze (begeerlijkheid des vleses) , en dat hij een lust was voor de ogen (begeerlijkheid der ogen), ja, een boom, die begeerlijk was om verstandig te maken (grootsheid des levens); en zij nam van zijn vrucht en at; en zij gaf ook haar man met haar, en hij at ». De drie tussen haakjes vinden we in 1 John 2:16 « Want al wat in de wereld is, namelijk de begeerlijkheid des vleses, en de begeerlijkheid der ogen, en de grootsheid des levens, is niet uit den Vader, maar is uit de wereld ».

Ik heb hier wel m'n bedenkingen bij. Wat je tussen haakjes hebt gezet zijn inderdaad termen uit 1 Joh. 2:16 maar op het moment dat Eva de vrucht aanschouwde, had de zondeval nog niet plaats gevonden. De 'wereld' zoals beschreven door Johannes bestond toen toch nog niet? Alleen het paradijs, waar blijkbaar wel een verleidend wezen in aanwezig was.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Zojuist zei Bastiaan73:

Ik staar me niet blind op het taalgebruik maar de Bijbel is nu eenmaal een boek en we hebben dus per definitie met taalgebruik te maken.

Mensen dus, meervoud.

Ik heb hier wel m'n bedenkingen bij. Wat je tussen haakjes hebt gezet zijn inderdaad termen uit 1 Joh. 2:16 maar op het moment dat Eva de vrucht aanschouwde, had de zondeval nog niet plaats gevonden. De 'wereld' zoals beschreven door Johannes bestond toen toch nog niet? Alleen het paradijs, waar blijkbaar wel een verleidend wezen in aanwezig was.

Ik heb getracht aan te tonen uit Romeinen dat Adam al « gevallen » was en Eva was uit hem, vandaar mijn citaat uit Job. Dit was een verborgeheid die pas in Romeinen word geopenbaard, dus we hebben wel met taal te maken maar ook met verborgenheden.

Maar ik vertel maar wat ik in de Bijbel heb aangetroffen, niemand moet dit geloven, we zijn nu vrij daarin.

Aristarkos

Link naar bericht
Deel via andere websites
9 minuten geleden zei Aristarkos:

Ik heb getracht aan te tonen uit Romeinen dat Adam al « gevallen » was en Eva was uit hem, vandaar mijn citaat uit Job. Dit was een verborgeheid die pas in Romeinen word geopenbaard, dus we hebben wel met taal te maken maar ook met verborgenheden.

Maar ik vertel maar wat ik in de Bijbel heb aangetroffen, niemand moet dit geloven, we zijn nu vrij daarin.

Aristarkos

Of het klopt weet ik niet maar ik heb altijd begrepen dat we 'de zonde' erven van onze vader. Daarom had Jezus toch ook geen menselijke vader?

Genesis 3:

15 En Ik zal vijandschap zetten tussen u en de vrouw, en tussen uw zaad en haar zaad; dit zal u de kop vermorzelen en gij zult het de hiel vermorzelen.

Haar zaad: Jezus Christus.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid