Spring naar bijdragen

Zijnsleer (verbondenheid religie/filosofie)


Aanbevolen berichten

3 uur geleden zei Plume:

Er staat toch ook dat er niets bestaat zonder Christus? Hoe zie jij dit dan?

Zo is dat, het fundament uit een citaat halen laat dan ook vermoeden dat er iets achtergehouden wil worden, zodoende wordt waarachtiger filosofie ook onthoofd van z'n beginselen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 67
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ik denk dat het grootste verschil tussen filosofie en religie is dat religie gestolde filosofie is, waar filosofie een open einde kent. Daardoor ontwikkelt religie zich niet of moeizaam en blijft filo

@TTC wellicht door Kolossenzen 2:8 in de (H)SV. @Modestus inderdaad. Letterlijk betekent filosofie 'liefde voor wijsheid' en dat is absoluut niet per definitie verkeerd.

Ik bedoel deze verzen uit Kolossenzen 2. SV: 8 Ziet toe, dat niemand u als een roof vervoere door de filosofie, en ijdele verleiding, naar de overlevering der mensen, naar de eerste beginsel

Posted Images

3 uur geleden zei thom:

Joh.1

1 In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God.

2 Dit was in den beginne bij God.

3 Alle dingen zijn door Hetzelve gemaakt, en zonder Hetzelve is geen ding gemaakt, dat gemaakt is.

4 In Hetzelve was het Leven, en het Leven was het Licht der mensen.

5 En het Licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft hetzelve niet begrepen.

9 Dit was het waarachtige Licht, Hetwelk verlicht een iegelijk mens, komende in de wereld.

10 Hij was in de wereld, en de wereld is door Hem gemaakt; en de wereld heeft Hem niet gekend.

11 Hij is gekomen tot het Zijne, en de Zijnen hebben Hem niet aangenomen.

Christus dus, God.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei thom:

Dan de verzen 6, 7 en 8 gaan over Joh. de Doper. Waar plaats je die in welke wereld, als hij de grootste genoemd wordt in de wereld, maar kleiner dan de kleinste in het Licht. Dat is mijn insteek; de wereld kan zich zot filosoferen, maar zonder de bewustwording van ''Hem die voor mij was, en Die na mij komt'' is de mens overgeleverd aan ijdele en zelfverheffende filosofie welke gericht is op overleven en in stand houden van deze natuur, 'en niet naar Christus'.

Wie is het die spreekt, ben jij dat?

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Dat beloof ik:

En we hebben weer een vaag topic waarin veel woorden worden gesproken, maar niets wordt gezegd.

Een naturalist die theologie wil bedrijven is een vrij onmogelijke combinatie. Naturalisme en filosofie combineert soms iets beter. Maar dat naturalisme niets snapt van ontologie en metafysica is logisch. Klagen dat er niets zou worden gezegd is dan als de spreekwoordelijke schoenmaker die zichzelf niet bij zijn leest houdt.

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei Dat beloof ik:

En we hebben weer een vaag topic waarin veel woorden worden gesproken, maar niets wordt gezegd.

In het diepste van m’n donkerste nachten ging ik voorbij aan mezelf, om vervolgens mezelf terug op te pikken om verder te gaan. Overweldiging werd vanzelfsprekend na het doorlopen van een woelig proces dat me alle hoeken van de kamer liet zien, meermaals denkend dat ik terecht was gekomen in een nachtmerrie die nooit meer zou stoppen. In de volharding en de niet aflatende confrontaties verscheen er echter iets totaal anders, waarachtige schoonheid, stralend en kristalhelder, door merg en been, een wereld die ik nooit eerder zag en toch voor het grijpen ligt, als een evidentie vanuit het nederige hart oprijzend als de expressie van wie of wat we zijn, liefde.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Niemand blijft achter, als echter aangeboden informatie niet opgenomen en/of geïntegreerd wordt in het denken dan ontstaan er begrijpelijkerwijs kennis- en bewustzijnskloven die ook kunnen leiden tot non-dialoog, alsof verschillende mensen in verschillende werelden leven. Mensen alsmaar trachten terug te brengen naar achterhaalde denkbeelden heeft hierbij weinig zin, zeker niet wanneer het gaat over de doelstellingen van de nieuwe GGZ waarbij we trachten te evolueren van het klassieke zero-sumspel naar een co-creatieve manier van samenleven. Technisch gesproken wil dit zeggen een omslag van de onderhoudsniveaus naar de zijnsniveaus die meer harmonie en wereldvrede als potentieel in zich herbergen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wie bij de hond slaapt krijgt z’n vlooien en slapende honden wakker maken is gevaarlijk, ze laten slapen misschien nog gevaarlijker. Het zijn metaforen die ons iets duidelijk willen maken maar we weten misschien nog niet precies wat. En vanuit welke positie vatten we een dergelijk onderzoek aan? Ja, misschien wel, een veilige en vertrouwensvolle omgeving gepast, net zoals open dialoog misschien net iets moeilijker zal blijken dan wat aanvankelijk gedacht kan worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoe verhoudt zich een gebrek aan realiteitszin tot de elementen van beperkte- en/of begrensde rationaliteit? Het zijn de vragen waar weinigen zich over ontfermen omdat het antwoord je ook in een uiterst hachelijke positie kan brengen, onwrikbaar voor de rest van je leven. Maar net dat is het resultaat van een doorgedreven herstelonderzoek met een betekenisdiepte die we best niet kunnen onderschatten, niet in het minst zwaar inbeukend op allerhande emoties en onze psychische draagkracht en gewetenslast tartend op een manier die je een toevallige voorbijganger echt niet toewenst. Desalniettemin verstrekt het onze nuttige informatie die misschien niet gezien wordt zonder de vraag ernstig te nemen, om vervolgens misschien eenzaam en verdrietig achter te blijven met verrijkte inzichten die je dan misschien wel graag vreedzaam en liefdevol wil delen maar om verschillende niet onverklaarbare redenen niet eens bespreekbaar gesteld kan krijgen. Daarom, het delen van ervaringskennis en bijhorende inzichten mag dan wel nuttig geacht worden, in praktijk zien we heel andere dingen gebeuren die nu net de prangende noodzaak van een nieuwe GGZ bekrachtigen. Kortom, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zegt het pijnlijke hart van diegenen die de vraag ernstig hebben genomen en zich extreem bewust zijn van wat het antwoord ten diepste betekent. Bezin eer je begint, geen achteloos advies maar hoe dan verder, dom geweest? Zijnsleer, niet te vergissen met achterhaalde magisch-mythische denkbeelden die nog slechts laten vermoeden dat er niet zoiets bestaat als evolutie of menselijke groei. In liefde, hoop en vertrouwen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid