Spring naar bijdragen

Avondmaal of eucharistie


Voor wie is het avondmaal of de eucharistie bestemd?  

14 leden hebben gestemd

  1. 1. Voor wie is het avondmaal of de eucharistie bestemd?

    • Iedereen!
    • Slechts de 144.000 uitverkorenen. Dat leert de Bijbel ons.
    • Iedereen die gedoopt is!
    • Niemand!
    • Iedereen die lid is van een kerk.
      0
    • Iedere Christen!
    • Het juiste antwoord staat er niet tussen.


Aanbevolen berichten

5 minuten geleden zei thom:

Nee, dat begreep ik er totaal niet uit met wat je beweerde.

Maar ik begrijp hieruit wél, dat je zelf dus ook niet begreep wat je schreef. 

Zou het kunnen dat je het zelf niet goed begrijpt, of dat je niet begrijpt wat ik schreef? Zo moeilijk is het toch niet? Voor u dan, die gelooft, is Hij kostbaar; maar voor de ongehoorzamen geldt: De steen die de bouwers verworpen hebben, die is de hoeksteen geworden, en een steen des aanstoots en een struikelblok.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 214
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Gebruik deze site nooit, sjako! Ook "jouw" leraars komen hier slecht af. Probeer op basis van argumenten de leer te verdedigen of te weerleggen. Verlaag jezelf niet tot het niveau van deze site. Los v

Zoals Jakobus zegt: het geloof werkt samen met de werken. Christus aannemen als Verlosser en God is inderdaad genoeg. De rest is een logisch gevolg. Een appelboom brengt appels voort, daar hoeft de bo

Had Jezus het in Mattheüs 19:28 niet gewoon tegen zijn twaalf apostelen? Wordt anders lastig; twaalf tronen en waarschijnlijk veel meer dan twaalf (wannabe) koningen. Of gaan ze dan omstebeurt op die

3 uur geleden zei WdG:

Dank voor je uitleg, en, misschien verbaast het je. Ik ben het grotendeels met je eens. De echte genezing is m.i. de genezing van de ziel. Kennen jullie het begrip "wedergeboorte"? De wedergeboorte is het grootste wonder. Jezus zegt niet voor niets [vrij vertaald] dat je beter arm, ziek en ellendig het Koninkrijk van God binnen kunt gaan, dan gezond, rijk en welvarend de hel in geworpen kan worden.

Uiteraard kennen wij de wedergeboorte. Die gebeurt bij het doopsel, als de dopeling met Christus sterft en daarna weer verrijst. Zo wordt de dopeling verlost van de erfzonde en worden al zijn persoonlijke zonden tot die tijd vergeven. Hij is dan een kind van God, helemaal klaar en gelouterd om de weg met Hem te gaan.

3 uur geleden zei WdG:

Overigens zijn er wel degelijk "gewone" katholieke gelovigen met gaven, o.a. de gave van genezing. Hoe zit dat?

Tja, de Geest waait waar Hij wil hè? :) Ook is Hijzelf natuurlijk nergens aan gebonden en kan Hij dus ook "gewone" gelovigen de charismatica geven.
Wij kennen zelfs een charismatische beweging die zich daarop toespitst, doch wel vanuit de katholieke leer en de sacramenten.
En ook wij kennen bovennatuurlijke wonderen en tekenen (denk alleen al aan Lourdes ;)), maar om een wonder erkend te krijgen door de Kerk is wel zeer uitgebreid en zorgvuldig onderzoek vereist. En dan nog mag een ieder het zijne ervan vinden.

2 uur geleden zei sjako:

Er wordt niemand uitgesloten, maar er is wel een uitverkiezing van degenen die met Jezus gaan mee regeren. De RKK zou het misschien heiligen noemen.

Het verschil is inderdaad dat de teksten die jij toepast op enkel 144.000 uitverkorenen, wij toepassen op álle gelovigen. En dat wij geloven dat het Rijk Gods nu alreeds op aarde is, zich verbreid over de wereld en bij de wederkomst voltooid gaat worden.
Jullie voegen daar nog duizend jaar tussen, wij geloven dat wij sinds het eerste Pinksterfeest met de apostelen al in die "duizend jaar" leven.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei WdG:
2 uur geleden zei sjako:

Als je gezalfd bent met Heilige Geest dan weet je dat voor 1000% zeker. Daar is geen twijfel.

Dat ben ik eigenlijk wel met je eens. We denken anders over de wedergeboorte, dat is het enige verschil, in dit geval. Ik beperk de gezalfden dus niet tot de 144.000. Ook ik weet het - om het in jouw termen uit te drukken - voor 1000% zeker. Volgens jou ga ik dus over jou regeren?!

2 uur geleden zei sjako:

Een gezalfde is niet altijd een JG.

Klopt. Ik ben een gezalfde. Wat betekent dat voor jou?

Duizend procent? Dat is duizend gedeeld door honderd. Is tien.

Maar honderd procent vind ik eigenlijk ook al heel bijzonder; dat iemand honderd procent zeker meent te weten ooit met Jezus 'mee te mogen heersen of regeren'. Over wie of wat ook al weer? En hoe lang? Duizend procent jaar? Of voor altijd en eeuwig?

Het zou natuurlijk ook 1000% wishful thinking kunnen zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites
6 minuten geleden zei thom:

Het gaat nog steeds over jouw opmerking; God ziet inderdaad ons hart. Dat betekent niet dat wat in ons hart zit ook in daden tot uiting komt of kan komen, toch?! 

 

Op die opmerking plaatste ik een tekst uit Rom, hoe belangrijk echter het hart is, om het geloof.

Als jij schrijft, dat dit niet tot daden komt of kan komen wat in ons hart zit, heb je óf geen geloof, of totaal onbegrip over het geloof.

Zo serieus is het WdG, maar jij komt weer met niet ter zake doende opmerkingen.

 

 

Klein nuance-verschil! Ik beweer zeker niet dat het niet tot daden komt. Misschien had ik me iets duidelijker moeten uitdrukken. Mijn excuses voor de verwarring. Wat ik bedoel: God ziet inderdaad ons hart. Dat betekent niet dat wat in ons hart zit ook altijd in daden tot uiting komt of kan komen. Het woordje "altijd" had er beter tussen kunnen staan. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk.

Natuurlijk zou ik wensen dat het altijd zichtbaar is. Helaas is dat niet altijd het geval. Duidelijk? Of heb ik de boodschap nog steeds gemist, volgens jou?

2 minuten geleden zei Bastiaan73:

Duizend procent? Dat is duizend gedeeld door honderd. Is tien.

Maar honderd procent vind ik eigenlijk ook al heel bijzonder; dat iemand honderd procent zeker meent te weten ooit met Jezus 'mee te mogen heersen of regeren'. Over wie of wat ook al weer? En hoe lang? Duizend procent jaar? Of voor altijd en eeuwig?

Het zou natuurlijk ook 1000% wishful thinking kunnen zijn.

Ik weet 100% zeker dat ik goed terecht kom! Waarom? Gerechtigheid is een GESCHENK, dat ik in dankbaarheid aanvaard heb. Ik kan het op tal van punten bij het verkeerde eind hebben, maar, dat betekent niet dat ik het geschenk kwijt raak. Overigens is dat ook het geval voor tal van gelovigen, ook in dit forum, waar ik het op diverse punten mee oneens ben. Wanneer zij - net als ik - de gift ontvangen hebben, zijn ze gered, en weten ze zeker dat ze het eeuwige leven ontvangen hebben. Dus 100% zekerheid.

9 minuten geleden zei Robert Frans:

En dat wij geloven dat het Rijk Gods nu alreeds op aarde is, zich verbreid over de wereld en bij de wederkomst voltooid gaat worden.

Dat is interessant! Ik geloof dat eigenlijk ook. Toch verrassend veel overeenkomsten.... Als Gods Rijk nu al op aarde is, kan je dan ook stellen dat "wij" al koningen en priesters zijn?

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 minuten geleden zei thom:

Noem het maar een kleine nuance-verschil.

Het blijft een on-zin die nog steeds het geloof niet ziet, want er moet juist, ik zal het dik drukken voor je, juist daden toegevoegd worden bij het geloof.

Anders heeft het geen zin.

Duidelijk?

 

Nee, niet duidelijk. Je spreekt nl. over andere daden dan ik, vermoed ik.

Een geloof zonder werken??

bewerkt door WdG
Link naar bericht
Deel via andere websites
4 minuten geleden zei thom:

Leg maar uit wat je bedoelt.

Laat mij dan uw geloof zien uit uw werken en ik zal u uit mijn werken mijn geloof laten zien. U gelooft dat God één is; daar doet u goed aan. Maar ook  de demonen geloven dit, en zij sidderen. Maar wilt u weten, o dwaze  mens, dat het geloof zonder de werken dood is? Is Abraham, onze vader, niet uit de werken gerechtvaardigd,  toen hij Izak, zijn zoon, op het altaar offerde?

Geloofswerken betekent volledig op God vertrouwen. Abraham deed dat. Als God een opdracht geeft, voer die uit, hoe onlogisch die ook lijkt in de ogen van mensen. Als God zegt dat Abraham zijn kind moet offeren, gehoorzaamt Abraham. Dat zijn werken! Mensen kunnen dus wel beweren dat ze geloven, dat doen demonen ook. Een geloof zonder werken is een dood geloof. Praktisch kan het betekenen dat God vraagt om je complete kapitaal weg te geven, of ontslag te nemen en te verhuizen of noem maar iets, dat onlogisch is of lijkt. Volgen we dan onze eigen emoties, of doen we Zijn Wil?

Ziet u wel dat het geloof samenwerkte met zijn werken en dat door de werken het geloof volmaakt is geworden? En de Schrift is vervuld die zegt:  En Abraham geloofde God, en het is hem tot gerechtigheid gerekend, en hij werd een vriend van God genoemd.

 

U ziet dus nu dat een mens uit werken gerechtvaardigd wordt en niet alleen uit geloof.

Welk werk? Dat heb ik uitgelegd.

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 minuten geleden zei thom:

Het geloof is de basis, het fundament.

Denk je dat dit genoeg is?

Zoals Jakobus zegt: het geloof werkt samen met de werken. Christus aannemen als Verlosser en God is inderdaad genoeg. De rest is een logisch gevolg. Een appelboom brengt appels voort, daar hoeft de boom niet "zijn best" voor te doen. Een wedergeboren Christen brengt vrucht voort, door God in ons te laten werken. Onze "taak" is Zijn Rust in te gaan, toe te staan dat God in ons werkt, dat is alles.

Link naar bericht
Deel via andere websites
54 minuten geleden zei WdG:

Dat is interessant! Ik geloof dat eigenlijk ook. Toch verrassend veel overeenkomsten.... Als Gods Rijk nu al op aarde is, kan je dan ook stellen dat "wij" al koningen en priesters zijn?

Yep, het algemeen priesterschap der gelovigen. ;) En als je me toestaat mijzelf te citeren uit dit topic:

11 uur geleden zei Robert Frans:

Jezus nodigt dus elke gelovige uit om Hem te ontvangen in de communie en van daaruit als koningen over onze geest en de machten van het kwaad te heersen, als priesters ons lijden als offer aan Hem op te dragen en als profeten van Hem te getuigen.

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 uur geleden zei sjako:

Dat zijn geen natuurlijke Joden. Wij als Christenen zijn allemaal Israël.

De christenen horen ook bij Gods volk, en dus zou je dat inderdaad kunnen zeggen. Maar in dit geval (bij de 144.000) worden de stammen van Israël genoemd. Daar horen gewone christenen niet bij. Of denk je dat je bij een willekeurige stam kan worden ingedeeld?

Link naar bericht
Deel via andere websites
17 minuten geleden zei thom:

In de onderstaande tekst die Bastiaan plaatste in een ander topic over het Koninkrijk, kan ik meegaan in sjako´s opmerking;

 Romeinen 2 NBG 
  28 Want niet hij is een Jood, die het uiterlijk is, en niet dat is besnijdenis wat uiterlijk, aan het vlees, geschiedt, 
29 Maar hij is een Jood, die het in het verborgen is, en de [ware] besnijdenis is die van het hart, naar de Geest, niet naar de letter. Dan komt zijn lof niet van mensen, maar van God. 

Paul spreekt hier tegen Joden. Niet tegen Christenen. 

Hij zegt tegen Joden dat ze over de wet spreken maar deze niet houden en probeert zo te rechtvaardigen wat hij eerder zegt dat heidenen niet de wet hoeven te houden maar deze deels door het geloof uitvoeren. En daar is het jodendom het grotendeels mee eens dat niet-Joden de wet niet hoeven te houden, ik zeg grotendeels want er zijn er ook die zeggen dat het verboden is voor niet-Joodse om de wet te houden 

Het zegt niets over vervangtheologie dus 

bewerkt door nikie90
Link naar bericht
Deel via andere websites
16 minuten geleden zei Bastiaan73:

Zowel Joden als Christenen hebben rood bloed. Een Jood zou een bloeddonor voor een Christen kunnen zijn en andersom. Het hart van een overleden Christen zou kunnen worden getransplanteerd naar het lichaam van een Jood en andersom.

Dat is waar. Maar mbt vervangingstheologie discussie heeft dat er niets mee te maken wat je bloedtype is, bloedtypes hebben verder ook niets met theologie te maken want het komt nergens in de bijbel terug. Genealogie wel. Dus het is geen argument 

bewerkt door nikie90
Link naar bericht
Deel via andere websites
15 uur geleden zei WdG:

Je probeert een straffende God te promoten. En, dat staat er dus niet.

Jij bent Jezus niet. Jij maakt ook fouten en hebt net zo goed correctie nodig als ik. God zou maar een waardeloze Vader zijn als Hij Zijn kroost niet tuchtigt. Het staat overigens ook gewoon in de Bijbel dat God tucht/straf toepast:

En gij hebt vergeten de vermaning, die tot u als tot zonen spreekt: Mijn zoon, acht niet klein de kastijding des Heeren, en bezwijkt niet, als gij van Hem bestraft wordt; Want dien de Heere liefheeft, kastijdt Hij, en Hij geselt een iegelijken zoon (Dus ook WDG), die Hij aanneemt. Indien gij de kastijding verdraagt, zo gedraagt Zich God jegens u als zonen; (want wat zoon is er, dien de vader niet kastijdt?) Maar indien gij zonder kastijding zijt, welke allen (dus ook WDG) deelachtig zijn geworden, zo zijt gij dan bastaarden, en niet zonen. Voorts, wij hebben de vaders onzes vleses wel tot kastijders gehad, en wij ontzagen hen; zullen wij dan niet veel meer den Vader der geesten onderworpen zijn, en leven? Want genen hebben ons wel voor een korten tijd, naar dat het hun goed dacht, gekastijd; maar Deze kastijdt ons tot ons nut, opdat wij Zijner heiligheid zouden deelachtig worden. En alle kastijding als die tegenwoordig is, schijnt geen zaak van vreugde, maar van droefheid te zijn; doch daarna geeft zij van zich een vreedzame vrucht der gerechtigheid dengenen, die door dezelve geoefend zijn. (Heb.12:5-11, SV)

Ik vind je maar een schijnheilig broertje als jij vind dat God jou nooit tuchtigt. Dat maakt jou een bastaard.

bewerkt door Kaasjeskruid
Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 30-3-2019 om 13:46 zei thom:

Sacramenten

[Godsdienst] Dit zijn christelijke rituelen die met woorden, symbolen en gebaren de liefde en trouw van God zichtbaar maken (doopsel, eucharistie, vormsel, huwelijk, priesterwijding, biecht en ziekenzalving)

Zichtbaar voor wie.

Vandaar mijn verontwaardiging over de pol.

 

Bedoel je het "Deze peiling is openbaar. Andere leden kunnen zien op welke optie je hebt gestemd." dat boven de peiling staat?

Eerlijk gezegd weet ik niet waarop dat duidt. Ik zie niet wie wat heeft gekozen. Ik zie door "Toon resultaten" aan te klikken alleen percentages; niet wie wat gekozen heeft.

Als ik het al niet zie lijkt het me dat forummers die geen moderator zijn dat laatste al helemaal niet kunnen zien, maar ik zal het binnen de crew vragen hoe het zit.

Link naar bericht
Deel via andere websites
32 minuten geleden zei Trajecto:

Bedoel je het "Deze peiling is openbaar. Andere leden kunnen zien op welke optie je hebt gestemd." dat boven de peiling staat?

Eerlijk gezegd weet ik niet waarop dat duidt. Ik zie niet wie wat heeft gekozen. Ik zie door "Toon resultaten" aan te klikken alleen percentages; niet wie wat gekozen heeft.

Als ik het al niet zie lijkt het me dat forummers die geen moderator zijn dat laatste al helemaal niet kunnen zien, maar ik zal het binnen de crew vragen hoe het zit.

Aan het einde van elke percentagebalk staat een poppetje afgebeeld. Klik je daarop, dan verschijnt er wie op dat antwoord heeft gestemd.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 30-3-2019 om 23:05 zei nikie90:

Dat is waar. Maar mbt vervangingstheologie discussie heeft dat er niets mee te maken wat je bloedtype is, bloedtypes hebben verder ook niets met theologie te maken want het komt nergens in de bijbel terug. Genealogie wel. Dus het is geen argument 

Wat weet jij toch ineens veel te vertellen over een Boek dat door jullie wordt verguist... Paulus heeft het daar over geloof en niet over etniciteit!

Link naar bericht
Deel via andere websites
13 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

Wat weet jij toch ineens veel te vertellen over een Boek dat door jullie wordt verguist... Paulus heeft het daar over geloof en niet over etniciteit!

Je citeert op een reactie aan Bastiaan, niet Paul. Je doelt nergens op met dit bericht?

bewerkt door nikie90
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 minuut geleden zei nikie90:

Je citeert op een reactie aan Bastiaan, niet Paul

Helemaal niet. Jij bent het die beweert dat Paulus het daar tegen joden heeft die de Thora niet gehoorzamen en naleven. Wat dus niet klopt. Paulus heeft het over besneden van hart zijn en niet van piemel.

 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid