Spring naar bijdragen
Bastiaan73

Wat zijn 'de eerste beginselen der wereld' (Kol. 2:8 SV)?

Aanbevolen berichten

Het kwam voorbij in het topic 'Zijnsleer (verbondenheid religie/filosofie)' en verdient m.i. wel een eigen topic: 'de eerste beginselen der wereld' (Kolossenzen 2:8 SV). Verschillende vertalingen hanteren verschillende woorden.

SV - Ziet toe, dat niemand u als een roof vervoere door de filosofie, en ijdele verleiding, naar de overlevering der mensen, naar de eerste beginselen der wereld, en niet naar Christus;

HSV - Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus.

NBG - Ziet toe, dat niemand u medeslepe door zijn wijsbegeerte en door ijdel bedrog in overeenstemming met de overlevering der mensen, met de wereldgeesten en niet met Christus,

NBV - Wees op uw hoede en laat u niet meeslepen door holle en misleidende theorieën die op menselijke tradities zijn gebaseerd en zich richten op de machten van de wereld en niet op Christus.

WV75 - Weest op uw hoede, zorgt dat ge u niet laat meeslepen door waardeloze, bedrieglijke theorieën, puur menselijke bedenksels, die de machten van de kosmos verheerlijken maar Christus bestrijden.

WV95 - Wees op uw hoede, let erop dat niemand van u zich laat meeslepen door waardeloze, bedrieglijke theorieën, die steunen op menselijke tradities, op de machten van de kosmos, maar niet op Christus.

NWV - Pas op dat niemand je vangt met filosofie en bedrieglijke, holle ideeën gebaseerd op menselijke tradities, op de basisprincipes van de wereld en niet op Christus.

NCV - Ziet toe dat er niet iemand zal zijn die jullie meesleept door filosofie en lege verleiding, in overeenstemming met de overlevering van mensen, in overeenstemming met de grondregels van de wereld en niet in overeenstemming met Christus.

Verschillende vertalingen leggen het ook verschillend uit. De SV met kanttekeningen:

27 Gr. elementen. Alzo noemt de apostel de ceremoniën der wet, omdat het God beliefd heeft in de verdeling der tijden de Israëlieten, en vervolgens in hen de rest der wereld die zalig werden, door dit middel alzo tot Christus te leiden, gelijk een kind door het leren van het abc tot het lezen wordt bereid, en als door een schoolmeester tot meerdere wijsheid gebracht. Zie hiervan bredere verklaring Gal. 3:24; 4:3, 9, enz.

Gal. 3:24  Zo dan, de wet is onze tuchtmeester geweest tot Christus, opdat wij uit het geloof zouden gerechtvaardigd worden.
Gal. 4:3  Alzo wij ook, toen wij kinderen waren, zo waren wij dienstbaar gemaakt onder de eerste beginselen der wereld.
Gal. 4:9  En nu, als gij God kent, ja, veelmeer van God gekend zijt, hoe keert gij u wederom tot de zwakke en arme eerste beginselen, welke gij wederom van voren aan wilt dienen?

Bron: https://statenvertaling.nl/tekst.php?bb=51&hf=2&ind=1#startg

De NBV studiebijbel legt het zo uit:

Kol-2-8-NBV-studiebijbel.jpg

De Willibrordvertaling 1995 zo:

Kol-2-8-WV95.jpg

Tenslotte het commentaar van A.E. Knoch in de NCV:

"Het is moeilijk te onderkennen of de goddelijke religie die aan Israël in het vlees was gegeven, één van de grootste hindernissen kan zijn geweest voor een waardering van de genade die de onze is in Christus Jezus. Daarom waardeert de Geest van God het af naar hetzelfde niveau als menselijke filosofie en traditie, door ze in deze passage met elkaar af te wisselen. De lege verleiding en rudimenten, de besnijdenis, de doop en schaduwen verwijzen naar de riten en het ritueel dat JAHWEH gaf aan Zijn aardse volk. Toch zijn ze vermengd met verwijzingen naar het gezag en de leer van mensen. Ritueel is net zo gevaarlijk als een vijand als het rationalisme. Als Gods Complement is Christus het antwoord op de filosofie; als ons Complement is Hij het einde van de religie."

Bron: https://app.concordante-publicaties.nl/bijbel/index.php

~

Wat zijn volgens jou 'de eerste beginselen der wereld' in Kolossenzen 2:8?

bewerkt door Bastiaan73

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
43 minuten geleden zei Bastiaan73:

Wat zijn volgens jou 'de eerste beginselen der wereld' in Kolossenzen 2:8?

De eerste beginselen der wereld = stoicheia. Stoicheia heeft meerdere betekenissen. Ik ga voor syncretisme als definite van dit begrip. Syncretisme waarin het geloof in God wordt gedegradeerd tot kosmische christologie, waarin Jezus Christus wordt gezien als een van de vele middelaars.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 27-10-2019 om 19:54 zei Bastiaan73:

Wat zijn volgens jou 'de eerste beginselen der wereld' in Kolossenzen 2:8?

Dat heeft toch niet zoveel zin om te vragen. Het staat in je post erboven uitgelegd. Random forumleden weten het echt niet beter hoor.

Op 28-10-2019 om 10:20 zei Dat beloof ik:

Welke omschrijving je ook kiest.
Het is een term uit een tijd waarin men met de kennis van toen (bronzen tijdperk) probeerde de wereld ze goed mogelijk te verklaren.
Men had nog niet de natuurkundige kennis die we nu wel hebben.

Bronzen tijdperk?? Dit heet het Hellenistische of Grieks-Romeinse tijdperk.

Bovendien sla je de plank mis als je denkt dat het om een natuurkundige verklaring gaat.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 27-10-2019 om 19:54 zei Bastiaan73:

Wat zijn volgens jou 'de eerste beginselen der wereld' in Kolossenzen 2:8?

Dat legt Paulus enkele regels verderop uit: 

Kolossenzen 2,16 - 23 De dwaasheid van menselijke inzettingen

Laat dan niemand u blijven oordelen inzake eten en drinken of op het stuk van een feestdag, nieuwe maan of sabbat, dingen die slechts een schaduw zijn van hetgeen komen moest, terwijl de werkelijkheid van Christus is. Laat niemand u de prijs doen missen door gewilde nederigheid en engelenverering, als ingewijde in wat hij heeft aanschouwd, zonder reden opgeblazen door zijn vleselijk denken, terwijl hij zich niet houdt aan het hoofd, waaruit het gehele lichaam, door pezen en banden ondersteund en samengehouden, zijn goddelijke wasdom ontvangt.  Indien gij met Christus afgestorven zijn aan de wereldgeesten, waartoe laat gij u, alsof gij in de wereld leefdet, geboden opleggen: raak niet, smaak niet, roer niet aan; dat alles zijn dingen, die door het gebruik teloorgaan, zoals het gaat met voorschriften en leringen van mensen. Dit toch is, al staat het in een roep van wijsheid met zijn eigendunkelijke godsdienst, zijn nederigheid en zijn kastijding van het lichaam, zonder enige waarde en dient slechts tot bevrediging van het vlees.

 

bewerkt door Plume

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

De Nieuwe Wereldvertaling vertaald het zo

8 Pas op dat niemand je vangt met filosofie en bedrieglijke, holle ideeën gebaseerd op menselijke tradities, op de basisprincipes van de wereld en niet op Christus. 

Dus dat is menselijke kennis en filosofie en niet de kennis van God. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

De basisprincipes van de wereld zijn (natuur)wetten. God staat boven de natuurwetten, niet door deze te doorbreken, maar door ze Zijn Wil op te leggen. Dat is volgens mij Openbaringen 22: Genade met Jezus Christus.

21 De genade van de Here Jezus zij met allen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid