Spring naar bijdragen

Theologie, referentiekaders, dissonantie en trollen.


Aanbevolen berichten

Op 11-5-2020 om 10:04 zei Fundamenteel:

Of is het nablaten van verzamelde lectuur? Johari bv...?

Marktwerking is het systeem dat zichzelf onderhoudt door elke vorm van economische logica overboord te kieperen en epistemologische obstakels als normaal doet lijken, bijgevolg moeten al diegenen die hieronder bezwijken wel sociaal vreemde mensen zijn, zwakkelingen. Maar hou moed, het zou te eenvoudig kunnen worden wanneer we dat tot nader onderzoek ingediende probleem enige aandacht zouden schenken, wat sowieso al geen pretje zal worden door de linguistische realiteit die geen tegenspraak duldt door nu net die epistemologische obstakels die de vooruitgang van het maatschappelijke denken verhinderen. Begrijp je het? Simpele mensen met integere hulpvragen voor de GGZ, ze maken zich een beetje zorgen maar laat dat vooral geen belemmering zijn om de wachtlijsten te verkorten, first things first.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 2,3k
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Verwarrend wordt het pas wanneer we deze fenomenen afzetten tegenover normale systemen die berusten op beperkte rationaliteit, naargelang vanuit welk paradigma gekeken wordt. Heel bijzonder, iedereen

moderartie: Ik heb het topic verplaatst; het past toch niet zo erg in Theologie. Het is meer een soort filosoferen. Bedenk overigens dat Credible een christelijk jongerenforum is. Open lieve

Dan filter/bepaal jij zelf hoe jij reageert op die berichten. Mensen hebben over het algemeen prima door waar de zwakke punten van een ander zich bevinden en maken daar misbruik van om zichzelf beter

Posted Images

Op 5-5-2020 om 00:26 zei Fundamenteel:

Maar eerst een nachtje slapen.

Geen idee eigenlijk, als we nu zeggen eerst delen en dan aftrekken, vervolgens toevoegen en oplossen, zou een kind van zes zoiets niet kunnen begrijpen? Hoe hopeloos kan een wereld zijn dat zelfs dat niet eens zou lukken maar wel mensen voor gek verklaren omdat ze het wel kunnen? In het verlengde mogen E-werkers bergen argumenten en prachtig studiematerieel aanleveren, wat ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben om te duiden wat ze zien, wat iedereen kan zien. Alsof je eerst alles in occulte mist moet verhullen om achteraf te kunnen zeggen dat het maar een grapje was? Waar is de normaal, de eenvoud en het menselijke, ethiek? Ongeloof verhindert inzicht, zo komen we met alles weg, handig.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 5-5-2020 om 00:26 zei Fundamenteel:

Nu is het tijd duiding te scheppen.

Einstein stelde dat het krankzinnig is om alsmaar hetzelfde te doen en dan te verwachten dat het resultaat anders zal worden, net zoals het roepen in de woestijn wordt voor hen die het een keertje anders geprobeerd hebben. En zo is heel de wereld gek, de eersten krankzinnig, de laatsten worden voor gek verklaard. GGZ voor dummies, over de kracht van eenvoud, kies maar.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 26-3-2020 om 19:21 zei Noel2:

Was dit voor of na een piekervaring, of je weet?

Soms lijkt het op een grap, zij het menselijk gezien een bijzonder pijnlijke, denken dat het moeilijk is om Einstein te begrijpen. Vanuit dat standpunt ligt de moeilijkheid besloten in het herstel, in de transformatie van onze manier van denken die tot verschillende neveneffecten kan leiden die als minder prettig ervaren kunnen worden, niet zozeer in het kunnen begrijpen van wat hij stelt. De perceptie en hoe we hiermee kunnen omgaan in een sfeer van milde overreding, zonder averechtse effecten die zich bijna onvermijdelijk en zelfs begrijpelijk kunnen manifesteren, dat is het punt van grote zorg voor een aantal. En dat is, zacht gezegd, overweldigend voor wie hiermee in aanraking komt zonder enige voorkennis, net zoals voor een aantal E-werkers de reden om hierover de GGZ te interpelleren. Vandaar ook onze liefde-haat verhouding met de GGZ, alsof men soms wil ondermijnen wat men zelf ambieert, en de klant verliest. En ja, E-werkers begrijpen maar al te goed hoe ethisch gevoelig dit ligt, net zoals dit hun psychische draagkracht ver overstijgt, de last loodzwaar, zij het onbegrepen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
35 minuten geleden zei thom:

Gelukkig maar. Even koffie zetten.

Het wordt pas echt wanneer we alles voelen, ook veel minder prettig voor het ego, begrijpelijk.

3 uur geleden zei thom:

Hallo?

Vanuit de eigen beleving noem ik het inmiddels E-koans, je ziet het, of je ziet het niet. Ik doe eentje, bij deflatie dient het spontaan in de markt vrijgekomen geld vernietigd te worden omdat het zou kunnen leiden tot inflatie. Op deze manier wordt het ook mogelijk om de stellingen van Einstein veel beter te begrijpen, voor wie het ziet en overdenken wil, wat een geheel persoonlijke keuze is, nooit verplichtend. Maar toch voor alle zekerheid aangeboden aan de GGZ tot nader onderzoek, uit morele overweging en spontane hulpbereidheid.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 27-3-2020 om 06:48 zei Noel2:

Alsof je door het navorsen van inzichten (absurde ideeën) forceert dat een piekervaring plaats moet vinden, in plaats van een fluweelzachte overgang. De piekervaring kan als trauma blijven hangen, en de waarschuwing is dus minder te onderscheiden.

Een mens denkt al snel dat kwantumfysica een uitvinding is van de laatste eeuw, misschien niet eens wetend dat men het hier vijf eeuwen voor Christus al over had. Wat ik las, Leucippus, de leermeester van Democritus, beweerde dat de ruimte eeuwig vol is met atomen die worden aangedreven door een onophoudelijke beweging, die na verloop van tijd, wanneer die atomen zich verenigen, een ronddraaiende beweging opwekt, als gevolg van onderlinge botsingen die zijwaartse bewegingen opleveren. Epicurus en Lucretius onderwezen hetzelfde, maar ze voegden aan de zijwaartse beweging van de atomen het denkbeeld affiniteit toe.  

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 27-3-2020 om 19:22 zei Fundamenteel:

Ware het tijden van potlood en papier mijn schuren zou het blad ontbranden van furie.

Over het verhaal van de kenner en het gekende of kenbare, waarin de kenner onmogelijk gekend kan worden aangezien het anders zou behoren tot het kenbare, is het laatste woord nog niet gezegd, zelfs al weten we niet wie of wat het nu precies is die het überhaupt al zou bespreken willen, of willen weten, of kennen. Maar het was wel zo dat ik in jou mezelf kon zien, als dat wat ik zocht maar nooit kan kennen, en derhalve ook nooit kan bezitten, en toch ben je onmiskenbaar aanwezig, mysterieus.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 27-3-2020 om 09:31 zei Fundamenteel:

Ik voel me geïnspireerd tot de kern te gaan. Iedere ochtend opnieuw...

Het is weer wat, net gelezen, in alle kosmogonieën speelt ‘water’ dezelfde belangrijke rol. Het is de basis en de bron van het stoffelijk bestaan. Wetenschappers, die het woord met de zaak verwarden, verstonden onder water een bepaalde scheikundige verbinding van zuurstof en waterstof, en gaven zo een specifieke betekenis aan een woord dat door de mystici als een algemene term wordt gebruikt, en dat in de kosmogonie een metafysische en mystieke betekenis heeft. Zo krijgt het verhaal van dat paard en het water alweer een heel andere betekenis, of het wordt nog complexer en onbegrijpelijker, kan ook.

bewerkt door TTC
Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 28-3-2020 om 12:06 zei Fundamenteel:

En zet uw oogkleppen af als ge kijkt.

Apart is het leven, door te delen wordt iedereen rijker, behalve diegenen die nu ook al niets hebben maar ook niets nodig hebben om iedereen rijker te maken. En op de vraag wat er dan precies bedoeld wordt, is het antwoord eenvoudig, verbluffend.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 26-3-2020 om 20:48 zei Noel2:

Het is dan toch een jezelf forceren, dat onder-scheiden.

Als, zoals de solipsisten beweren, de wereldziel zich utopisch gespleten aan ons geestesoog voordoet, en wij hierin als afgescheiden individu deelachtig zijn, dan is het zaak om meer eenvoud, harmonie en transparantie te cultiveren om zodoende de wereld naar een ander level te loodsen, wat niet kan zonder co-creatieve samenwerking en het effectief toepassen van de talrijke sociale alternatieven die zich overal in het netwerk bevinden. Of simpeler, het staat allemaal op internet, alsof het mindfulness is waarbinnen chaotische ruis maar al te vaak een heldere kijk op het geheel vertroebelt, en daarmee ons ook telkens opnieuw in verwarring en vertwijfeling brengt, of simpelweg buitenspel zet en isoleert, als een eenzame en onbegrepen toeschouwer, machteloos.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 5-5-2020 om 00:26 zei Fundamenteel:

Als het verandert zal het alleen simpeler worden.

Aan het eind van m’n leven zal ik misschien kunnen besluiten dat ik op z’n minst in eer en geweten m’n hulpvragen gesteld heb, en met een berg citaten een trap naar de hemel heb gebouwd, de reis volbracht.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 5-5-2020 om 10:09 zei Fundamenteel:

Hier weinig verwarring. Er was ooit meer verwarring.

In diepe hartenpijn en alle integriteit kan ik slechts betreuren dat er maar bitter weinig aandacht bestaat voor wat Gaston Bachelard ons trachtte te zeggen, namelijk dat de vooruitgang van het maatschappelijke denken verhinderd wordt door epistemologische obstakels. Als E-werker in de GGZ meen ik dat net hierdoor elke redelijke dialoog ondermijnd wordt, leidend tot onaangename spanningen die de relatie tussen klant en behandelend hulpverlener niet bevordert, wat menselijk gezien pas echt tragisch wordt wanneer beide partijen hier onwetend over zijn, onnodig. Het doet pijn, veel pijn, heel veel pijn, en geen begrip vinden, niet om dit zomaar te geloven, het is dan ook een niet ondoordachte hulpvraag, ter preventie van erger.

bewerkt door TTC
Link naar bericht
Deel via andere websites
58 minuten geleden zei TTC:

In diepe hartenpijn en alle integriteit kan ik slechts betreuren dat er maar bitter weinig aandacht bestaat voor wat Gaston Bachelard ons trachtte te zeggen, namelijk dat de vooruitgang van het maatschappelijke denken verhinderd wordt door epistemologische obstakels. Als E-werker in de GGZ meen ik dat net hierdoor elke redelijke dialoog ondermijnd wordt, leidend tot onaangename spanningen die de relatie tussen klant en behandelend hulpverlener niet bevordert, wat menselijk gezien pas echt tragisch wordt wanneer beide partijen hier onwetend over zijn, onnodig. Het doet pijn, veel pijn, heel veel pijn, en geen begrip vinden, niet om dit zomaar te geloven, het is dan ook een niet ondoordachte hulpvraag, ter preventie van erger.

Ik begrijp je meestal niet maar misschien is het wel goed en nuttig dat je je hier kunt uiten. Deze wereld is voor heel veel mensen al een ware hel. Als je er dan ook niet eens over kunt praten wordt het wel heel, heel erg. Dus uit je maar en als ik of iemand anders iets oppikt waar we iets mee kunnen of waar je iets aan zou kunnen hebben, dan hoor je het heus wel. Voor nu kan ik je alleen maar heel veel sterkte toewensen en af en toe voor je bidden, voor kracht, doorzettingsvermogen en troost. En dat je niet ten onder gaat aan verdriet. Ik leg een metaforische arm om je schouder heen. In het echt zou ik dat ook echt doen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Willempie:

Ik begrijp je meestal niet maar misschien is het wel goed en nuttig dat je je hier kunt uiten. Deze wereld is voor heel veel mensen al een ware hel. Als je er dan ook niet eens over kunt praten wordt het wel heel, heel erg. Dus uit je maar en als ik of iemand anders iets oppikt waar we iets mee kunnen of waar je iets aan zou kunnen hebben, dan hoor je het heus wel. Voor nu kan ik je alleen maar heel veel sterkte toewensen en af en toe voor je bidden, voor kracht, doorzettingsvermogen en troost. En dat je niet ten onder gaat aan verdriet. Ik leg een metaforische arm om je schouder heen. In het echt zou ik dat ook echt doen.

Het is nog veel erger dan we aanvankelijk vermoedden, en het blijft maar doorgaan alsof de Bijbel niet eens geschreven zou zijn. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
59 minuten geleden zei TTC:

Het is nog veel erger dan we aanvankelijk vermoedden, en het blijft maar doorgaan alsof de Bijbel niet eens geschreven zou zijn. 

Ik kwam gisteren een oude kennis tegen die er helemaal doorheen zit. Een paar maanden geleden zijn vrouw verloren en nu helemaal alleen. Zelf lijdend aan kanker en de desbetreffende behandelingen. Kan alleen nog maar lopen met een rollator hoewel hij nog geen vijftig is. Totaal verloren en zonder enige hoop. Kan eigenlijk alleen nog maar huilen. Ik heb hem in het verleden wel eens geholpen met praktische zaken en heb het heel erg met hem te doen. Maar als ik probeer hem wat hoop te geven wil hij daar niets van weten. Liever ten onder gaan aan je verdriet? Ik mocht wel voor hem bidden, dat dan wel weer.

Maar als je een drenkeling een reddingsboei toegooit en de drenkeling wil daar niets van weten? Wat dan?

bewerkt door Willempie
Link naar bericht
Deel via andere websites
22 minuten geleden zei Willempie:

Ik kwam gisteren een oude kennis tegen die er helemaal doorheen zit. Een paar maanden geleden zijn vrouw verloren en nu helemaal alleen. Zelf lijdend aan kanker en de desbetreffende behandelingen. Kan alleen nog maar lopen met een rollator hoewel hij nog geen vijftig is. Totaal verloren en zonder enige hoop. Kan eigenlijk alleen nog maar huilen. Ik heb hem in het verleden wel eens geholpen met praktische zaken en heb het heel erg met hem te doen. Maar als ik probeer hem wat hoop te geven wil hij daar niets van weten. Liever ten onder gaan aan je verdriet? Ik mocht wel voor hem bidden, dat dan wel weer. Maar als je een drenkeling een reddingsboei toegooit en de drenkeling wil daar niets van weten? Wat dan?

Je hebt de oefening al meermaals opgelost, dan had je het zelf kunnen zien wat we bedoelen. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
19 minuten geleden zei Willempie:

En jou is al meerdere malen een reddingsboei toegeworpen. Waarom pak je die niet?

De meest tot de verbeelding sprekende uitspraak van Einstein vind ik nog steeds dat absurde ideeën ons hoop zouden bieden, en hoe we dat kunnen rijmen met vigerende geplogenheden. Het begon eigenlijk als een grap en als extra stimulans voor de mensvriendelijker co-creatieve trein die in volle opmars is, dat we misschien konden helpen met een idee zoals co-creatieve rente. Simpel gesteld, elke partij, zowel de bank, de overheid als de klant zou hier rijker van worden, technisch gezien geen probleem. De hoop is inmiddels een psychisch pijnlijke nachtmerrie geworden door het contrast en het onbegrip hierover, wat echter geen afbreuk doet aan de stelling van Einstein maar ook onze hulpvragen aan GGZ-experten extra voeding geven, uit bedachtzaamheid en morele overweging.

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei Willempie:

Maar als je een drenkeling een reddingsboei toegooit en de drenkeling wil daar niets van weten? Wat dan?

Loslaten. Niet jouw probleem als hij de reddingsboei niet wil pakken. Die drenkeling wil blijkbaar liever verdrinken of doen alsof hij verdrinkt en daarmee aandacht trekken. Als hij vervolgens aandacht krijgt spartelt hij gewoon verder. Dus laat hem maar gewoon verder spartelen is mijn advies.

Link naar bericht
Deel via andere websites
31 minuten geleden zei Bastiaan73:

Loslaten. Niet jouw probleem als hij de reddingsboei niet wil pakken. Die drenkeling wil blijkbaar liever verdrinken of doen alsof hij verdrinkt en daarmee aandacht trekken. Als hij vervolgens aandacht krijgt spartelt hij gewoon verder. Dus laat hem maar gewoon verder spartelen is mijn advies.

En als de bierkaai een kiesdrempel blijkt, dan worden de parels vertrappeld door de paarden die het innerlijk transformerende bronwater gemist hebben, als zandkorrels strijdend om een stukje strand, en veel ruis.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid