Spring naar bijdragen

Re: Kinderen slaan?


Mag een ouder zijn kind (in bepaalde omstandigheden) slaan?  

  1. 1. Mag een ouder zijn kind (in bepaalde omstandigheden) slaan?

    • Ja
      43
    • Nee
      26


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 268
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

Het woord pedagogisch maakt duidelijk dat de tik het in het belang van het kind is en dus uitdrukkelijk niet gaat om een uiting van gewelddadigheid.

Zou natuurlijk ook kunnen zijn dat iemand de tik pedagogisch noemt, als ‘wapen’ dat zijn / haar tik goedkeurt. Zoals er in de opvoeding nog ander wapens gehanteerd worden zoals: ‘Ik doe het voor je bestwil’…

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Beetje suggestief nietwaar? Of heb je echt hard bewijs behalve een "zou ook kunnen zijn"? Zo niet, dan ga ik maar gewoon uit van wat ikzelf denk en wat die ouders die slaan zelf zeggen, namelijk dat ze het écht voor de bestwil van hun kinderen doen en dat ze dit niet doen vanuit een of ander onbewust motief dat ze willen verdoezelen door het woord "pedagogisch" te gebruiken.

Op zich ga ik wel uit van de goede BEDOELINGEN van de opvoeder of ouder, al betwijfel ik het gunstige EFFECT van slaan, vooral op langere termijn. (Kijk de pedagogie-boeken maar op na, als je bewijzen zoekt. Een leestip: het boek van Alice Miller: 'In den beginne was er opvoeding': Het is een dikke pil, maar je hebt ook wat.) Ook ouders die hun kinderen in psychotherapie sturen zitten vol goede bedoelingen, hoewel ouders eigenlijk vaak meer therapie nodig hebben dan het probleemkind zelf.

In die zin hebben om het eens om te draaien, de ouders een pets nodig. widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Pedagogiek en psychologie zijn zo modegevoelig dat ik daar niet echt meer een hoge dunk van heb.

Maar, ook ouders die hun kinderen anti-autoritair opvoeden of die hun kinderen bewust niet slaan, zitten vol goede bedoelingen. Dat zegt zo weinig.

Daarnaast kom ik net uit een maatschappij (Ghana) waarin kinderen en volwassenen minder gewelddadig én gelukkiger zijn dan hier, en waar wordt geslagen bij het leven. Dat slaan wordt niet als een probleem en ook niet als traumatisch ervaren. Lijkt me dat het probleem hier deels gecreëerd is door het overgepsychologiseer dat de laatste decennia praktijk is in Nederland.

De anti-autoritaire opvoeding is al lang achterhaald, net zoals de autoritaire opvoedingsmethodes die jij telkens aanprijst.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Zou natuurlijk ook kunnen zijn dat iemand de tik pedagogisch noemt, als ?wapen? dat zijn / haar tik goedkeurt. Zoals er in de opvoeding nog ander wapens gehanteerd worden zoals: ?Ik doe het voor je bestwil??

De vraag was wat het verschil tussen "slaan" en "de pedagogische tik" was. Het lijkt me terecht dat deze twee dingen niet onder dezelfde noemer vallen. Elk woord kan misbruikt worden om foute dingen goed te praten, maar daar gaat het hier niet over.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Zozo, dat is een lekker creatieve interpretatie van wat ik schrijf. En zo stijlvol ook, dat je op mijn verhaal alleen met een lullige opmerking kan antwoorden.

De anti-autoritaire opvoeding op zich is een concept dat je "zóóó jaren zeventig" kan noemen. Maar achterhaald is het nog niet, daarvoor hoef ik alleen maar die vaders in de trein te zien "Joraaaaaam, hou daar nou eens mee oohhoooop" als de koters op de banken staan te springen. Het hele "vriend zijn van je kind" idee is een direct gevolg van de anti-autoritaire beweging en dat verschijnsel is nogal dominant tegenwoordig.

Overigens is de opvoedingsmethode waarbij slaan tot de opties behoord bepaald niet achterhaald, tenzij je denkt dat de wereld niet groter is dan het "Westen".

Ik wil hier gewoon mee zeggen dat er mijns inziens beter methodes bestaan dan autoritaire of anti-autoritaire opvoedingsmethodes. Tenzij je niet verder kijkt dat je neus lang is.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Kortom wie het niet met jou eens is, kijkt niet verder dan zijn neus lang is.

Immers strikt genomen ben ik het met deze uitspraak eens:

[...]

Maar door jou word ik direct in het hokje "autoritair" gedrukt en dus schijn ik niet verder te kijken dan mijn neus lang is.

Kan je ook je punt maken zónder zij die het met je oneens zijn dom te noemen?

In principe zie ik elk persoon hier als een verrijking. In die zin leer ik heel graag elke dag van iemand bij, om mijn beperkte visie te verruimen. (Want wiens visie is niet beperkt?) Voorts heb ik niet de minste behoefte personen in een hokje te drukken, van autoritair, anti-autoritair enz. Wat niet wil zeggen dat ik sommige opvoedingsMETHODEN zoals slaan als autoritair zie ja. Dat je daarmee denkt dat ik personen, zoals jij ook in dat hokje steek, dat doe je werkelijk zelf.

Het gaat mij niet om personen maar om de discussie zelf.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik zie in je reactie geen aanwijzing dat je zult stoppen met mensen die het met je oneens zijn dom te noemen, dus we zijn voorlopig uitgepraat.

Mijns inziens betwijfel ik dat ik dat gedaan heb, als je het zo aanvoelt kan ik uiteraard niet ontkennen.

Zoals ik zei het gaat mij niet om personen maar om de discussie zelf. Als het niet mogelijk zakelijk te discussiëren, kunnen we beter soep gaan eten. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 weeks later...

Ontwikkelingspychologische studies wijzen uit dat het slaan van kinderen een erg negatief effect kan hebben, dit hangt natuurlijk van veel factoren af, ten eerste de persoonlijkheid van het kind, en ten tweede de verdere opvoeing. Ik heb ook vaak zat een tik gekregen, maar ik ben niet ontspoord, toch kunnen aggressieve ouders hun gedrag meegeven aan hun kinderen.

Het hoeft overigens niet gezegd te worden dat het slaan van kinderen vaker voorkomt in lagere milieu's.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Is het misschien een idee om een poll te maken met de volgende vragen:

1. Voor lijfelijke bestraffing, ook ondergaan.

2. Voor lijfelijke bestraffing, niet ondergaan.

3. Tegen lijfelijke bestraffing, niet ondergaan.

4. Tegen lijfelijke bestraffing, zelf wel ondergaan.

Zoiets?

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid