Spring naar bijdragen

Narnia: lion, witch and wardrobe


Aanbevolen berichten

Zal die van mij nog even verduidelijken:

De mooiste parallel die ik tot nu toe gezien heb is die van Aslan, de leeuw.

De leeuw, koning der dieren.

De Leeuw hoe we in Openb. 5:5 kunnen lezen hoe Jezus Christus de Leeuw wordt genoemd.

Aslan als Schepper van Narnia, al zingende het leven schiep op Narnia.

Aslan die zijn leven gaf voor een zondige daad van Edmund, het verraad waar bloed voor moest vloeien.

Aslan die op het stenen altaar, de Tafel lag en stief, maar weer tot leven kwam omdat als iemand zich vrijwillig en onschuldig opoffert voor een verrader, dat dan de Tafel zou breken en dat dan de dood andersom zou gaan werken, kortom Aslan stond weer op uit de dood.

Aslan de Schepper en Koning van Narnia....

Mooi ook om te ervaren hoe de kinderen hierop reageren en er zomaar spontaan ruimte ontstaat om te praten over geloof. Wat ik zelf ervaar is dat het woord 'logica' een andere dimensie krijgt. De Bijbelse logica wat geen logica is, het onmogelijk wordt mogelijk. Het paradoxale van het geloof, bijv. de Almacht, de Soevereiniteit van God + de eigen verantwoordelijkheid van de mens zelf.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 283
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Bijna deel 3 uit. Hoe treffend om enkel paralellen vanuit het O.T. te ontdekken. Alhoewel het soms omgekeerde parallen lijken. Ik heb ook geen idee of anderen dezelfde paralellen zien of anders.

Mozes in het rieten mandje. Shasta die gevonden werd als vondeling in een bootje.

Opgevoed als slaaf, innerlijk wetende dat hij daar niet thuishoorde.

Aslan die hem zijn hele leven lang begeleide zonder dat hij het in de gaten had.

Hoe enkele leeuwen (wat ik werkelijkheid maar één Leeuw was -> Aslan) hen opjoeg om verder samen vanuit angst samen te reizen.

De reis door de woestijn samen met Aravis en de beide Sprekende Paarden.

Hoe één Leeuw Aravis aanviel en verwonde om haar iets te laten zien vanuit een verleden waarin zij iets verkeerd had gedaan. Hoe die aanval maakte dat ze wederom vanuit angst sneller naar een stad reden om daar te waarschuwen voor een grote aanval op die stad.

Denkende aan de tekst in Rom. 8

Wij weten nu, dat [God] alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn.

Waar hij pas achterkwam toen Aslan Zichzelf boven op een berg aan hem openbaarde en vertelde wat hij allemaal voor hem had gedaan en waarom.. De tekst van mijn onderschrift was voor mij een eye-opener voor mijn eigen persoonlijk leventje.

'Kind', zei de Stem, 'ik vertel je jouw verhaal niet dat van haar/hem. Aan iedereen vertel ik alleen zijn eigen verhaal, niet dat van een ander'.

Heb nog niet het hele hoofdstuk uit maar vond het gewoon even grappig om hier neer te zetten. Het raakte me op de één of andere manier.

Vreemd.. hoe een boek wat ik jaren geleden niet gekocht zou hebben (wat ik naar het land der occulten zou hebben verwezen..) me zo aanspreek en iets waardevols in m'n eigen leven geeft (en ook in dat van mijn kids)

Maar goed, misschien dat sommigen die dit lezen wel denken... wat basel je nou.. puh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 1 month later...
  • 7 months later...

Heb bijna het gehele boek uit (De Kronieken van Narnia - alle 7 delen)

Het is een boek wat me raakt, waar ik zoveel paralellen met Bijbelverhalen. Zo ook met de Christelijke Mystiek (in zoverre in een beetje begrijp van het begrip 'mystiek')

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

hooj

kennen jullie deze boeken van C.S.Lewis?? of misschien de films gezien van de BBC toevallig (kleine kans of je moet egt fan zijn), de film the lion the witch and the wardrobe komt uit in december

kennen jullie deze en wat vinden jullie ervan?

Heb de kronieken in het engels en het nederlands gelezen: GEWELDIG! Ik was bang dat de defilm tegen zou vallen, maar ook deze was adembenemend.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid