Spring naar bijdragen

Moet Belgie gesplitst worden?


Wat zou het beste zijn voor Belgie?  

  1. 1. Wat zou het beste zijn voor Belgie?

    • Opsplitsen in 3 delen en deze delen bij Frankrijk, Nederland en Duitsland voegen.
      12
    • Opsplitsen en twee of drie landen van maken.
      2
    • Ã?éntalig maken.
      1
    • Zo laten.
      8


Aanbevolen berichten

Het lijkt me leuk om over deze vraag te praten met onze belgische vriendenknipoog_dicht.gif

Ik denk dat het beter zou zijn als belgie wordt opgesplitst en dat het Frans-sprekende deel een provincie van Frankrijk wordt, het Duits-sprekende deel een deel van duitsland en het Vlaams-sprekende deel een deel van Nederland. Ik denk in ieder geval niet dat al die verschillende talen belgie ten goede komt. Er zijn zelfs apparte partijen voor de verschillende talen. Dat is toch warrig! Je kunt natuurlijk ook het land gewoon opdelen en de delen niet bij andere landen voegen maar volgens mij geeft dat alleen nog maar meer gedoe.

Wat vinden jullie ervan?

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 139
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 14:56:24 schreef Saartje het volgende:

Matthijs ik vind dit een serieuze questie. Ik heb dit topic niet geopent om een beetje grappig over te doen. Als je niets zinnigs te zeggen heb, ga dan ergens anders posten.

Gegeven het feit dat alleen uiterst marginale groepen in België zowel de splitsing van hun land, als met name de verdeling onder de buurlanden voorstaan: hoe serieus is deze kwestie?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 15:01:31 schreef Saartje het volgende:

Niet als je het ze zo zou vragen nee...maar ik denk dat als je ze ervan overtuigd dat die regering van hun een rotzooitje is en dat ze zonder die meertaligheid beter af zouden zijn willen ze wel...

En jij denkt dat men zich die vragen in België nooit stelt? Of dat men hulp van Nederlanders nodig heeft om tot dit diepere inzicht te komen? Dan heb je meteen een demonstratie van de reden waarom vlamingen zo negatief spreken over hollanders. Men heeft zich indertijd niet los gemaakt omdat de hulp van Nederland bij het bepalen van de eigen toekomst nu zo nodig was. En gezien het feit dat Vlaanderen één van de rijkste en economisch sterkste regio's van Europa is, vermoed ik dat men ook vanuit die optiek geen enkele behoefte voelt om mee te gaan betalen aan de zwakke Nederlandse economie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 15:04:05 schreef diakio het volgende:

[...]En jij denkt dat men zich die vragen in België nooit stelt? Of dat men hulp van Nederlanders nodig heeft om tot dit diepere inzicht te komen? Dan heb je meteen een demonstratie van de reden waarom vlamingen zo negatief spreken over hollanders. Men heeft zich indertijd niet los gemaakt omdat de hulp van Nederland bij het bepalen van de eigen toekomst nu zo nodig was. En gezien het feit dat Vlaanderen één van de rijkste en economisch sterkste regio's van Europa is, vermoed ik dat men ook vanuit die optiek geen enkele behoefte voelt om mee te gaan betalen aan de zwakke Nederlandse economie.

Okeej, ze hoeven ook niet meteen bij nederland te horen....het gaat mij vooral over het gedoe van die meertaligheid. Daar moet je het eerst over hebben voordat je de rest bepaalt...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 15:07:19 schreef Saartje het volgende:

[...]

Okeej, ze hoeven ook niet meteen bij nederland te horen....het gaat mij vooral over het gedoe van die meertaligheid. Daar moet je het eerst over hebben voordat je de rest bepaalt...

Heb je de indruk dat de Belgen ernstig lijden onder hun meertaligheid?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 15:04:05 schreef diakio het volgende:

En gezien het feit dat Vlaanderen één van de rijkste en economisch sterkste regio's van Europa is, vermoed ik dat men ook vanuit die optiek geen enkele behoefte voelt om mee te gaan betalen aan de zwakke Nederlandse economie.

Dat zou hen minder kosten dan (weer) een Marshall-plan om de Wallonische economie uit het slop te trekken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Of ze eronder lijden weet ik niet, maar jaren geleden kreeg ik een gezond advies toen ik op de fiets net in Franstalig België was aangekomen en dat niet direct in de gaten had.

Bij de benzinepomps sprak in Nederlands. De pomphouder antwoordde me in het Vlaams dat ik nu in het Franse gedeelte was. Hij gaf me als tip altijd in het Frans te beginnen, zo snel mogelijk te melden dat ik Hollander was. Dan was de kans groot dat ik te horen zou krijgen dat ik wel Nederlands mocht spreken en dat ik dan of in gebroken Vlaams of in langzaam Frans antwoord zou krijgen.

Zou ik in het Nederlands beginnen dat zou dat irritatie oproepen.

Ik heb me hier altijd aan gehouden en heb er veel positieve reacties opgekregen. Alleen al het feit dat ik als Nederlander probeerde Frans te spreken werd zo enorm gewaardeerd dat ik al mening voordeeltje heb mogen smaken. Ook heb ik gezien dat Vlamingen altijd geacht worden Frans te spreken, ook al spreekt hun gesprekspartner ook best redelijk Vlaams...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 15:27:12 schreef DetectedDestiny het volgende:

Ik, want dat wist ik nog niet.

LOL, ok:

België -> Nederlands, Frans, Duits (dat maakt drie)

Nederland -> Nederlands, Fries, Limburgs, Nedersaksisch (of zoiets, het is beter bekend als Twents meen ik)

En ik bedoel alleen de erkende talen he, niet de dialecten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Shalom Saartje,

Interessante gedachte die je daar hebt. Na de Eerste Wereldoorlog is daar ook sprake van geweest, maar omdat Belgie toen nog maar net begon (het bestaat immers pas sinds 18xx) en het daardoor teveel weerstand bestond hebben ze dat niet gedaan. Maar als ik mij niet vergis willen de Walloniers graag bij Frankrijk, omdat ze dan o.a. Frans als eerste officiele taal krijgen. In sommige plaatsen wordt daar ook een hele strijd over gevoerd, zoals we in Friesland zien met het Fries. (Brieven in het Frans krijgen, als je alleen Nederlands sprekend bent o.i.d.). En als ik me niet vergis zou Vlaanderen best open staan voor een aansluiten met Nederland, want wij zijn als noordelijke buur een goede economische impuls voor Vlaanderen. Wallonie is een stuk minder aantrekkelijk economisch gezien en dat zie je ook terug in Vlaanderen.

Maar ja, ik ben geen vlaming he, dus ...

Misschien een poll aanmaken?

Link naar bericht
Deel via andere websites
muur.gif Vlamingen willen helemaal niet bij Nederland horen, in polls komt dat nooit hoger dan 2 a 3%. Zelfstandigheid is iets wat de vlaming wél steeds meer aanspreekt en dat zal er wel ooit van komen, iets van een kwart van de bevolking stemt al extreem rechts en het gaat maar door
Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid