Spring naar bijdragen
Alex Tromp

Occulte zaken

Aanbevolen berichten

Ik heb een tijdje geleden het occulte zakwoordenboek gekocht, en het is wel makkelijk om erbij te hebben, maar als ik het lees heb ik wel zoiets van 'hierdoor ga je er toch niet voor uitkijken?' Het staat er echt zonder enige indruk te maken. Daardoor ga je occulte zaken toch niet mijden?

Een tijdje geleden las ik ook een paar artikelen over waarom acupunctuur occult is. Ik heb als ex-heiden ooit een acupuncturist als schoonvader gehad en die behandelingen werken beter dan elk pilletje dat ik ooit gehad heb. Die man was ook fysiotherapeut en schopte elke traditionele Chinees die aan acupunctuur doet liever de deur uit dan ze erbij te houden.

Maar goed, die artikelen blonken vooral uit door hun onwaarheden en verschrikkelijk slechte en niet kloppende bewijsvoering tegen acupunctuur.

Wat hebben we aan dit soort artikelen? Dit is gewoon misleiding van Christenen. De boodschap is heel duidelijk dat je je er niet mee in moet laten, maar dat kun je op die manier beter in 1 zin weergeven. Weet iemand artikelen of boeken op dit gebied die wel duidelijk zijn en ook kloppen?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat klopt voor jou, klopt niet voor je buurman (en wie kan beslissen of ze kloppen voor God?)...dus helaas, er zal niks definitief kloppends zijn (maar ga voor jezelf na: vind JIJ dit kloppend in jouw relatie met God?)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zou je geen boek aanrader kunnen geven...

Over accupuntuur, ik las eens een getuigenis van een chinese arts die accupuntuur in Hong Kong deed.

Hij was al die tijd christen, maar op een gegeven moment zei God tegen hem dat hij moest ophouden met accupuntuur, en dat deed hij.

Hij verbrandde zijn accupuntuur middelen in het openbaar en schreef een brief naar al zijn patienten.

En hij zegt dat zijn artsen praktijk daarna juist succesvoller werd. (Hij kreg meer patienten, terwijl je juist het tegenovergestelde zou verwachtten (immers de meeste van zijn vroegere patienten kwamen bij speciaal voor de accupuntuur. En hij had meer succes met zijn genezingen).

Dat boekje waarin zijn getuigenis zat ging eingelijk over een ander onderwerp, dus daarom ging het niet uitgebreid in op de accupuntuur, maar hij gaf wel twee meta-redenen:

-Het is iets bovennatuurlijks en het komt niet van de God van Abraham, Isaac en Jakob.

(Ja ik weet er zijn een heleboel natuurlijke verklaringen waarom accupuntuur werkt, maar deze man hield het erop dat het iets bovennatuurlijks was).

(1 Kon 1:3b: Is er dan geen God in Israel dat gij Baal-Zebub, de god van Ekron, gaat raadplegen?

Of, hedendaags: Is er dan geen God in Christus dat gij de god van China(of eingelijk new-age) gaat raadplegen?)

Nu is het zo dat de kerk in Nederland nog een calvinistisch achtergrond heeft en die geloven dat alles is zoals God het wil, dus dat als je ziek wordt, het God's wil is en dat je dan wel mag proberen beter te worden, maar als het wel of niet lukt is het ook God's wil.

Nu zijn de meeste christenen in Nederland niet meer zo calvinistisch, maar de invloed is er nog: zelfs in mijn volle evangelische gemeente zijn ze vaak een beetje terughoudend om genezing voor ziekte bij God te zoeken)

(een ander, niet-gerelateerd, voorbeeld die ik ven geef om helemaal eerlijk te zijn: ook ik heb nog calvinistische (met name gereformeerde) invloeden, zo geloof ik dat de statenvertaling nog steeds de beste Nederlandse vertaling is. En ik ben dan ook een van de twee mensen in mijn volle evangelie gemeente (van 500 man) die de SV gebruikt terwijl de rest van de kerk de NBG of Het Boek gebruikt. (die andere heer is al erg bejaard en komt van gereformeerde huize denk ik...

Dus het is best wel vreemd dat er dan een 19 jarige daar met zijn SV zit puh2.gif ))

De andere reden ben ik vergeten bloos.gif

Als ik er weer aan denk dan post ik het.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Tja, acupunctuur occult...ik weet het zo net nog niet. Volgens mij zegt de bijbel er niets over, ik heb het nooit gelezen, en als het gaat om de achtergrond waaruit het voortkomt: dan kunnen we wel meer dingen gaan afschaffen. Uiteindelijk komt onze geneeskunde ook uit de Grieks/Romeinse traditie, en die heren blonken ook niet uit door christelijkheid.

even inhaken op het statenvertalingsverhaal: een bijbel is 'de beste vertaling'als het op dat moment zijn doel dient.

In een evangelisatiecampagne gebruik ik Het Boek of de Groot Nieuws vertaling, voor een stevige bijbelstudie de statenvertaling. Soms gebruik ik nog andere vertalingen. Maar één bijbelvertaling de beste noemen: daarmee schiet je je doel voorbij.Vind ik.

Later,

Jona

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

vanmorgen was ik bij de huisarts en ik weet niet wat ze bij me gedaan heeft maar het kwam nogal eng over.....

ik werd opeens heel duizelig en moest van haar voorover gaan zitten. Ze legde toen 1 hand op me voorhoofd en 1 in me nek. Ik moest me voorstellen dat tussen haar handen water stroomde en dat de duizeligheid en het gepiep in me oren zo langzaam met het water meedreef. Echt heel vaag..... en het hielp nog niet echt ook......

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zou acupunctuur niet meteen occult noemen. Volgens mij is het een manier van genezen die overgekomen is uit China. Er worden naaltjes gezet in zogeheten energiebanen in je lichaam. Door bepaalde plaatsen te raken, kun je van bepaalde dingen genezen. Ik zie niet meteen wat er verkeerd aan is.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

mimmie, ik weet niet wat je hebt en wat die arts gedaan heeft, maar ik vind het wel erg vaag klinken! ik zou zeggen kijk een beetje uit...

Ja en een boek... ik vind het boek van Willem Ouweneel wel sterk. Het heet: Het domein van de slag.

Het gaat vooral over occultisme en demonische machten, maar ik denk dat er zeker iets genoemd wordt over accupunctuur... Het isbn nummer: 90-6064-686-x

En ja die energie banen... vind ik een beetje raar, zoals je zelf al zegt 'zogeheten'.... Ik heb nog nooit zo'n baan zien lopen in iemands lichaam en ik ben er van overtuigd dat het met de gedachten gang van Chinezen te maken heeft, hun riligie zeg maar....

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 09 december 2003 17:36:14 schreef diejana het volgende:

En ja die energie banen... vind ik een beetje raar, zoals je zelf al zegt 'zogeheten'.... Ik heb nog nooit zo'n baan zien lopen in iemands lichaam en ik ben er van overtuigd dat het met de gedachten gang van Chinezen te maken heeft, hun riligie zeg maar....

Het is idd een beetje vaag, maar ik denk dat ze iets als zenuwbanen bedoelen verbaasd.gif Ben niet zo heel goed in anatomie.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Elk menselijk lichaam heeft een energie die stroomt door alle delen van zijn lichaam, de bekendste zijn de (chakra's) en die worden ook het meest gebruikt bij spirituele massages en so...

acupunctuur houdt zich bezig met deze energien in een breder aspect, wanneer er iets mankeert aan je lichaam, zal de energiestroom op bepaalde plekken slechter lopen, door met naalden op verschillende drukpunten (van energie) te gebruiken kunnen deze slecht lopende energie weer beter gaan lopen (werkt bijna altijd, als de acupuncturist goed zijn werk doet ^^), de pijn kan soms nog wel even blijven, of de last die je hebt, sinds je lichaam zelf ook nog moet herstellen, maar dat duurt vaak niet lang.. (voor grote problement is een taject van sessies nodig om alles weer goed te krijgen, dit duurt langer natuurlijk)

Mimmie: wat zij deed was het zelfde principe, maar wat moeilijker to doen, het vereist concentratie, maar zij gebruikte twee druk punten om haar lichaam in contact te stellen met jou lichaam, en probeerde doormiddel van haar energie jou slechte punten te verhelpen ^^.. Jammer genoeg is dit heel moeilijk te doen, en moeten vaak dus beide personen hiet open voor staan...

Dat is waarschijnlijk waarom het niet lukte, omdat je er een beetje bang voor werd...

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

rhinosceros waarom vind je dat? geloof je er niet in? if so wil je het dan op een andere manier laten blijken, misschien zouden er wel mensen mee kijken die er wel in geloven en als dat zo is ben je behoorlijk kwetsend bezig...

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Als je je openstelt voor de duivel zijn er heel veel dingen mogelijk die allemaal zo vreselijk mooi lijken. Dat klinkt misschien middeleeuws, maar dat is het totaal niet. Vraag eens wat christen jongeren... kan je nog veel van leren!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Glenn, het heeft niks met de duivel te maken, de menselijke energie is zelfs iets wat ze kunnen meten met apparatuur, niks duivels aan...

Glenn doet maar wat hij wil doen ^^, het is een geweldig teken van respect en liefde, anderen uitlachen.. Ga zo door smile.gif (sarcasme)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

uhhh... wat die wetenschappers gemeten hebben is bioresonantie (geloof ik!)....

Het is niet de energie die gemeten wordt al zullen er altijd mensen zijn die dat de enrgie noemen al is het eigenlijk iets totaal anders!

En ja ik ben ervan overtuigd dat het occult is en zal van de week een stuk erover schrijven, maar heb nu ff geen tijd, maar ja ik ben ervan overtuigd dat het niet van God is en dan mag je zelf invullen waar het dan wel van is. En nee niet veroordelend bedoeld maar mijn mening, vanuit een bijbelsevisie!

greetzzz

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Nee, niet die bioenergie.. Ik bedoel dus echt apperatuur om de energie van een persoon zijn aura te lezen, te zien zeg maar of te meten...

Waarom moet alles duivels zijn ?? Is dat het idee Diejana, god liefhebben, en de rest wat je ook maar kunt doen, is duivels ??

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ho allemaal eens even, ik zal even de kaders duidelijk proberen te zetten voordat er gesabeld wordt met veronderstellingen die niet kloppen:

1. Occult: alle zaken die niet Bijbels/Christelijk zijn

2. Waarom is acupuntuur occult? Het komt voor uit het holisme. Holisme gaat uit van verheffing (en genezing in dit geval) door jezelf). Het Christendom gaat uit van verheffing door Jezus Christus

3. Acupunctuurpunten bevinden zich op zogenaamde meridianen. Dit zijn de banen waardoor levensenergie (ki als ik het goed onthouden heb) stroomt. Acupunctuur behandelt blokkades van meridianen en/of manipuleert (intensiveert) de energiestroom naar een bepaald lichaamsdeel. Deze energiestroom heeft in ieder geval als kenmerk dat dit meetbaar is als elektriciteit, deze is natuurlijk in het lichaam aanwezig vanuit de hersenen. Een acupuncturist kan een mens dan ook letterlijk doormeten.

Het wetenschappelijk bewijs voor acupunctuur is zich nogal aan het opstapelen de laatste tijd. De Nederlandse beroepsverenigingen op het gebied van acupunctuur zijn hard bezig met professionalisering. Het is dan ook vereist om een (para)medische opleiding te hebben voor je acupuncturist kunt worden. De mensen die dit willen doen vanuit spiritueel oogpunt (waaronder heel veel Chinese acupuncturisten worden niet door de beroepsverenigingen erkend omdat ze niet aan het gestelde kwaliteitsniveau kunnen voldoen.

Hoe dan ook, het blijft een holistische techniek vooralsnog. Ook al zal acupunctuur occult blijven, het zier er in ieder geval naar uit dat de acupunctuur sterk gaat veranderen.

Dank u voor uw aandacht, nu weer verder met de discussie ;-)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb nooit gezegt dat ik het niet begrijp! Misschien dat jij dat in een bepaalde zin of iets uit haalt, maar ik heb dat geloof ik niet gezegt!

Daarnaast, ik heb het ongelooflijk druk en zal proberen van de week een stukkie te schrijven erover waarom ik die mening heb die ik heb!

Promise knipoog_dicht.gif

greetzzz

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

De definitie van occult die jij geeft, Alex, heb ik nog nooit gehoord: alles wat niet Bijbels/Christelijk is, is nu meteen occult?

Internet is ook niet Bijbels, en deze topic is niet christelijk, dus waar hou jij je mee bezig...om maar te illustreren dat je definitie niet goed is.

Wat is dan wel occult? Occult betekent: verborgen. Het gaat dus over verborgen zaken, en meestal wordt hiermee de geestenwereld bedoeld. De geestenwereld is niet neutraal, zoals ons ook de Bijbel leert: aan de ene kant hebben we God, de Heilige Geest en de Engelen, de cherubim en serafim; aan de ander kant staat de Tegenstrever en zijn Engelen; de demonen. Zij voeren strijd: niet om een overwinning, want ide heef Jezus reeds behaald. De Tegenstrever en zijn hordes proberen nog van God af te halen wat ze kunnen.

De Bijbel leert ons, dat hiervoor allerlei middelen gebruikt kunnen worden.

Daarmee kom ik voor mezelf tot de volgende conclusie:

alle middelen kunnen worden aangewend ten goede of ten kwade. Dat geldt ook voor acupunctuur: aangewend ten goede is: God de eer geven van de genezing, niet de acupunturist (geldt overigens net zo voor onze westerse geneeskunde, want als je beweert dat dát niet holistisch is...)

Kun je daarmee alles goedpraten? Nee. Er zijn beslist zaken, waar een christen zich niet mee moet inlaten.

Maar we moeten er ook voor waken, de door God gegeven middelen niet te gebruiken. Zolang we het doen tot zijn eer en tot heil van onze naaste..

Later,

Jona

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

*nods at Jona* mooi gezegd, all ben ik het niet eens met het idee dat de geesteswereld niet goed is..

Ik heb eens een boek gelezen, en dat was een instituut die dus buitenlichamelijke ervaringen leerde aan mensen en daarvan gegevens namen van wat de mensen zagen en voelden..

All gauw stapte dit idee over op het astraal projecteren (wat nu zelfs opgewekt kan worden doormiddel van een gespecialeerd geluidspatroon)..

In iedergevall, de reacties die terugkwamen van de 1000 proefpersonen (en 20 keer elk proefpersoon getest) Varieerden van neutrale wezens, slechte en goede wezens, de goede wezens waaren vooral geintreseerd om de persoon to leren hoe kalm te zijn, hoe lief te hebben, hoe anderen te helpen.. De meeste neutrale wezens waren zoekers, net als de mens, op zoek naar antwoorden over en in het astrale.. De slechte wezens probeerden de mens het tegenovergestelde van de goede wezens te leren, vaak door foutieve informatie te geven...

Maar dat gebeurt allemaal ook hier op aarde, de verschillen culturen, religies, allemaal disinformatie in totaal... Niet dat iemand van een andere religie direct slecht is, maar hij heeft wel het foute geleerd, en probeert dat nu door te geven...

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Eh, ja dat klopt, slechte definitie idd.

Het Occult zakwoordenboek geeft ook geen definitie nu, maar dat blijf ik een waardeloos boekje vinden, er staat zo weinig in over al die dingen. En het trekt het tot in het absurde door. Onder de 150 (actuele) vermeldde begrippen bevinden zich o.a. (uiteraard ook) Harry Potter, kabouters, judo, pokemon en piercings. Internet stond er niet bij voor de volledigheid.

Ik begin dat boekje onderhand vermakelijker dan informatief te vinden.....

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

boekjes zijn in mijn denken gemaakt door mensen, en veel mensen stoppen hun eigen mening in boekjes als waarheid, vaak ook in verband met het geloof.. Ik zou zeggen, creeer je eigen waarheid, wel naar het beleid van god in jullie geval, maar ga niet all jullie waarheden, wat mag en niet mag uit allemaal boekjes halen...

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

×

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid